IN HETZELFDE SCHUITJE – Deel 1

In aanloop naar het SKS kampioenschap 2024 laten we fans, donateurs en sponsoren (hernieuwd) kennis maken met een aantal bemanningsleden van de Sneker Pan. Deze keer: Hilbert Jan Kroon en Jacko Visser

Stel jezelf eens voor

Hilbert Jan: “Ik ben 48 jaar en woon samen met Miriam op een prachtig plekje in het centrum van Sneek. In het dagelijks leven ben ik projectuitvoerder bij een las- en montagebedrijf. Door de week ben ik veel weg voor mijn werk. ‘s Weekends staat o.a. in het teken van het skûtsjesilen. Van ons samengestelde gezin woont 1 van de 5 kinderen fulltime thuis. Aan boord bedien ik de grootschoot”.

Jacko : “Ik ben opstapper. Vanwege mijn werk als stuurman op een zeesleper kan ik niet altijd op het skûtsje meevaren: ik ben stuurman op een zeesleper. Wij verslepen pontons met daarop constructies zoals kranen en lieren. Ik ben 35 jaar, woon in Sneek samen met Sietske en onze kinderen Hindrik Jitze (4 jaar) en Jimte Cornee (9 maanden)’.

Hoe heb je de start van het seizoen ervaren?

Hilbert Jan: “Voor mij is de winterperiode altijd eentje van bezinning. Wat in de afgelopen periode gaf voldoening? Hoe ga ik om met teleurstellingen die vorig seizoen aan de orde waren? Wat beweegt me om weer aan boord te stappen? Je steekt zo veel tijd in het skûtsjesilen, krijg je naar je gevoel ‘loon naar werken’? Ik ga door en begin aan mijn negende SKS seizoen.
Qua training zijn we een maand later begonnen dan voorgaande jaren. Kijkend naar het slechte weer de laatste tijd was dat niet verkeerd. Maar op een gegeven moment gaat het weer kriebelen. Zeker als je weer bij elkaar geweest bent als team, heb je weer zin het water op te gaan. Als je weer los kunt, de zeilen omhoog doet en het Waterpoortje de lucht in ziet gaan, is altijd weer een machtig moment. De eerste keer zijn we maar even het water opgegaan vanwege de harde wind. Even de Houkesloot op en neer om te kijken of alles goed vast zit en er goed op staat. Bij terugkomst was er de jaarlijkse brunch met bemanning en bestuur. Ook de tweede keer stond er een harde wind en is ieder van het team op de juiste plek losgegaan. Dan krijg je al snel zicht op waar de balans en de aandachtspunten aan boord liggen. Filmpjes die ik op Instagram plaats geven fans een idee van het reilen en zeilen van de Sneker Pan.”

Jacko: “Voor mij duurde de winter veel te lang. Na de SKS hebben we geen wedstrijd meer gezeild. Dat kwam door omstandigheden, zoals het weer of te weinig inschrijvingen. Sommigen vinden het heerlijk om na de SKS duimen te draaien, maar ik niet. Het skûtsjesilen is mijn grootste hobby. Ik vond het lekker om tijdens de eerste training weer ‘de brûs foar de kop’ te hebben. Toen stond er allemachtig veel wind. We hebben toen niet lang gevaren, maar wat mij betreft kan het niet lang genoeg. Je bent nooit klaar met leren. De brunch na de eerste training was gezellig. Dan tref je alle bemanningsleden weer en het bestuur. Het is echt de start van het seizoen.”

Wat is je eerste ijkpunt?

Hilbert Jan: “Van 9 t/m 11 mei hebben we Lemmer Ahoy, een wedstrijd waaraan zowel IFKS als SKS skûtsjes deelnemen. Een mooi evenement, waarop we kunnen meten hoe we ervoor staan ten opzichte van de andere skûtsjes en waaraan we moeten werken.”

Jacko: “Lemmer Ahoy, dan ben ik er helaas niet bij. Dan zit ik in Mumbai, India. We moeten daar de gasolie halen uit een tanker die gezonken is. Ik baal ervan dat ik Lemmer mis, want het is daar altijd reuze gezellig. In plaats daarvan volg de conversatie in de app wel. Ik denk ook dat ik Jappie wel even bel. Met de SKS hoop ik er weer bij te zijn. Een vorige keer moest ik direct na de bouwvak weer aan het werk. Dat wil ik nu voorkomen. Ik heb dus open kaart gespeeld met het kantoor en de collega’s .”

Tekst: Riemie van Dijk

Niets gevonden.

Meer nieuws