IN HETZELFDE SCHUITJE – Deel 5

In aanloop naar het SKS kampioenschap 2024 laten we fans, donateurs en sponsoren (hernieuwd) kennis maken met een aantal bemanningsleden van de Sneker Pan. Deze keer: Peter Kant en Gradus Plantenga.

Stel jezelf eens voor

Peter: “Ik ben 33 jaar en timmerman bij een bouwbedrijf. Ik woon in Irnsum. Het huis dat ik een aantal jaren geleden gekocht en opgeknapt heb is bijna klaar. Ik heb de woonkamer laten stuken, vloerverwarming erin geplaatst en de wc en bijkeuken verbouwd. Het wordt een klein paleisje. Aan boord zit ik achterop bij de grootschoot. 

Gradus: “Ik ben 26 jaar, woon al 26 jaar in Sneek en werk voor een schoonmaakbedrijf. Dit seizoen ben ik voor het eerst aan boord. Ik zit aan het zwaard.”

Hoe heb je de Sprintwedstrijden ervaren?

Peter: “Heel positief. Tijdens de Sprintwedstrijden maak je 6 starts; 3 ‘s ochtends en 3 ‘s middags. Je vaart één kruisrak naar de boventon met een spreader en vaart dan voor de wind of halve wind weer terug. De eerste wedstrijd werden we direct eerste. Alles viel mooi op zijn plek: de start en de tactiek. Iedereen was euforisch. Vrij snel nadat de laatste is gefinisht, klinkt het  10 minuten sein en is de volgende wedstrijd. De tweede wedstrijd werden we tweede. Iedereen zat goed in de focus. De derde wedstrijd werden we wederom 2de, dus weer een heel mooie uitslag. Tijdens de lunchpauze hebben we zaken doorgesproken. Jappie was heel blij en brengt dat ook over op de groep. Na de middag waren er weer drie wedstrijden, waarom we tweede, eerste en vierde werden.

Terug op het volgschip hadden we weer een nabespreking: wat ging goed, wat kon beter. Hoe goed de uitslag ook is, er zijn altijd aandachtspunten. Zo raak je na zes maal starten een beetje vermoeid aan het eind van de middag, waardoor je de scherpte wat kwijt raakt. Hierna zijn we naar het eiland gegaan, waar we onder het genot van kibbeling en een biertje op de uitslag wachtten. We wisten dat wij het goed gedaan hadden, maar niet hoe de anderen hadden gezeild. Toen de uitslag van laatste naar eerste werd voorgelezen en ze bij de top drie uitkwam, wisten we: wij zijn eerste geworden.  

Gradus: ”Ja, een hele leuke ervaring. Een kwestie van starten, naar de bovenste boei varen en zo snel mogelijk terug varen. Wachten tot iedereen gefinisht is en de toeter gaat. Na zoveel minuten weer starten en weer zo snel mogelijk heen en terugvaren. 

Op dit vaarwater moet je echt heel goed opletten. Het water is de ene keer heel ondiep, de andere keer heel diep. Je moet dus heel snel schakelen en de kop erbij houden. Moet het zwaard omhoog of kan het weer naar beneden? 

Super, dat we eerste zijn geworden. Na de tijd hebben we alles laten zakken en het schip klaar gemaakt om terug naar Sneek te varen. Daarna hebben we een visje gegeten en hebben we elkaar wat beter leren kennen. 

Peter: “We hebben ons visitekaartje afgegeven. Ik hoop dat we dit kunnen voortzetten in de SKS. Ik heb er zin in. 

Niets gevonden.

Meer nieuws