Nieuwsbrief 6 – SKS 2023

AAN DE BAK

Dag 6. Elahuizen

Tijdens het SKS-kampioenschap 2023 gaan schipper en bemanning van de Sneker Pan weer strak aan de bak! Volg hun belevenissen via deze dagelijkse update.

De uitdrukking ‘aan de bak komen’ betekent (1): aan de beurt komen en (2): de gelegenheid krijgen om te laten zien wat je kunt. Daarnaast is ‘de bak’  (3): een oude zeemansbenaming voor de houten kom waarin de warme kost van 6 tot 8 schepelingen werd opgediend.

Wie is er vandaag aan de bak?

“Tineke, 35 jaar; ik ben peilster aan boord. We hebben twee zwaarden, eentje aan bakboord en eentje aan stuurboord. Die zijn heel belangrijk: anders komen we niet vooruit. Een skûtsje laat zich alleen sturen, als de zwaarden diep genoeg zitten. De kant waar het zeil naar toe gaat, daar moet het zwaard op maximale diepte zitten. Op mijn peilstok zitten merkjes die overeenkomen met merkjes op het zwaard. Ik zie en voel hoeveel ruimte we onder het zwaard hebben; wat dus de afstand is van het zwaard tot aan de bodem van het meer of water waarop we varen. Hier op Elahuizen is de bodem vrij bobbelig en met zachtere stukken. De ene keer moet je met het zwaard twee centimeter omlaag om direct daarna op een richeltje te stuiten, waarna het zwaard weer omhoog moet.”

Wat kwam zoal ter tafel toen jullie vanmiddag aan de bak zaten?

“Elke ochtend ga ik naar het palaver, de routebespreking. Als ik daar naartoe ga, neem ik de lege bakken van het eten van de dag ervoor in de rubberboot mee naar de wal. Als ik rond 11.30 uur klaar ben met het palaver, nemen we het eten van die dag mee naar het volgschip. Onderweg kunnen we dus genieten van lekkere luchten. Ik eet niet elke dag mee, alleen als het lekker is. Stamppot ligt me bijvoorbeeld te zwaar op de maag. Gister heb ik wel meegegeten, toen hadden we ‘een blauwe hap’. Ik ben dol op Indonesisch eten. 

We eten altijd samen, ook degenen die niet warm eten. Dat is gewoon gezellig. Aan natafelen doen we niet.”

Zijn jullie vandaag goed aan de bak gekomen? 

“Gister zijn we niet goed aan de bak gekomen, ik denk dat veel mensen zich daar later het hoofd over gebroken hebben. Wat kan ik doen om bij te dragen aan verbetering, vroeg ik me af. Thuis ben ik op zoek gegaan naar foto’s van het zeilen. Dat helpt om te visualiseren en daarvan zijn er genoeg te vinden op internet. Die foto’s heb ik naar Jappie en Douwe gestuurd. De eindconclusies was dat we de zeilen niet juist uitgetrimd waren. Vanochtend zijn we helemaal niet het water opgegaan, we zijn terug gegaan naar de basis. Ik denk dat dit goed uitgewerkt heeft: alles viel op zijn plek. 

Ook vandaag waren weer drie starts nodig. Hoe het daarna is gegaan? Ik heb geen idee, want ik was druk bezig met de onrustige ondergrond. Ik ben bont en blauw van het heen en weer stuiteren. Op een gegeven moment hoorden we: de finish ligt er in. En snel daarna werd Lemmer afgeschoten. Op zich jammer, want we liepen net op Lemmer in. 

Onze tweede positie is mooi meegenomen, belangrijker vind ik dat het gevoel weer terug is. Toen we afgeschoten waren, waren we blij en hebben we elkaar gefeliciteerd. Toen we richting het volgschip gingen, bouwde die blijdschap zich op. Super dat we vandaag de Sneker vlag in de top konden hijsen!

Morgen varen we op Stavoren. Ik heb er vertrouwen in.”

Uitslag Elahuizen 

(bron SKS)

1. Lemmer; 2. Sneek; 3. Heerenveen; 4. Earnewâld; 5. Grou; 6. Akkrum; 7. Langweer; 8. Joure; 9. Drachten; 10. d’Halve Maen; 11. Huizum; 12. Woudsend; 13. Leeuwarden; 14. Súdwesthoek.

Niets gevonden.

Meer nieuws