Nieuwsbrief 4 – SKS 2023

AAN DE BAK

Dag 4 Terherne

Tijdens het SKS-kampioenschap 2023 gaan schipper en bemanning van de Sneker Pan weer strak aan de bak! Volg hun belevenissen via deze dagelijkse update.

De uitdrukking ‘aan de bak komen’ betekent 1: aan de beurt komen en 2: de gelegenheid krijgen om te laten zien wat je kunt. Daarnaast is ‘de bak’  een oude zeemansbenaming voor de houten kom waarin de warme kost van 6 tot 8 schepelingen werd opgediend.

Wie is er vandaag aan de bak?

“Mijn naam is Hilbert Jan Kroon, ik kom uit Sneek en ben 47 jaar. Aan dek ben ik voorhouder van de grootschoot. Ik bepaal de stand van de grootschoot op grond van de wimpel, die aangeeft aan waar de wind vandaan komt. Op elke beweging van het schip, op elke boeironding moet je de grootschoot aanpassen. Het is een lang touw;  voor de wind moet ie zoveel mogelijk uit. Het werken aan de grootschoot is best pittig, daarom doen we dat met drie mensen. Voor het binnenhalen van de schoot hebben we weinig tijd en de timing om de boei is belangrijk, vandaar dat ik steeds naar de wimpel kijk. Ik zit dus veel met het hoofd omhoog, waardoor ik wel eens een stijve nek oploop en niet alles van de wedstrijd meekrijg.”

Wat komt er zoal ter tafel als jullie tussen de middag samen aan de bak zitten?

 “Het is al gezellig om ‘s ochtends als groep te samen te komen en dan eerst de dag van te voren doornemen. Dat lukt direct na de wedstrijd niet. Naderhand heb je tijd om langer na te denken. Dan komen andere dingen naar boven die belangrijk zijn. Soms ben ik thuis nog twee tot drie uur bezig track en trace terug te kijken om daar later op terug te komen: wat hebben we goed en fout gedaan? We zijn nu twee jaar bij elkaar en er gaan steeds meer dingen goed. Processen krijgen vorm. 

Tussen de middag eet ik liever koud dan warm, dus neem ik zelf broodjes mee. Dan nemen we het plan van de dag door: hoe is de baan, hoe is de wind, moeten we een zwaardere giek gebruiken of de stroppen van het zeil aanpassen?” 

Zijn jullie vandaag goed aan de bak gekomen? 

“Ja, we zijn zeker goed aan de bak gekomen. Er stond vandaag een stevige wind kracht 4. Dan moet alles wel goed gebeuren en moet je er maximaal voor gaan. Dat is hard werken. We zijn drie keer gestart en eigenlijk gingen die allemaal prima. Dat is belangrijk: de start, daar begint het mee. En daar hebben we goede stappen in gemaakt. Na de start leek het of we als eerste bij de bovenboei zouden uitkomen. Maar er kwamen toch nog een paar schepen tussen, vanwege een betere wind of betere slag. Daarna was het een kwestie van vooruit kijken en achteruit kijken. Valt er nog wat te halen of moeten we verdedigen? Als je kunt meegaan in de slag blijf je altijd baas over je directe tegenstanders. Dat was ook het spelletje dat ontstond vanmiddag. Grou ging aan ons voorbij, dat is hun ervaring. Heerenveen kwam nog even voorbij, maar dat wisten we te pareren.

Morgen zeilen we op Langweer, dan is er iets minder wind dan vandaag. Als we morgen weer samen komen, passen we het materiaal aan op de omstandigheden van dan. We doen mee; we moeten zorgen dat we constant mee blijven doen, dan kunnen we een leuk klassement zeilen.”

Uitslag Terherne (bron: SKS)

1. Lemmer; 2. Joure; 3. Grou; 4. Drachten; 5. Sneek; 6. Heerenveen; 7 Langweer; 8. Leeuwarden; 9. Earnewâld; 10. Huizum; 11. Woudsend; 12. Stavoren; 13. Akkrum; 14. d’Halve Maen. 

Niets gevonden.

Meer nieuws