Trossen los – Deel 5 – Hotze en Einte

TROSSEN LOS  – Deel 5

Net als vorige seizoenen laten we als aanloop naar het SKS kampioenschap fans, donateurs en sponsoren (hernieuwd) kennis maken met steeds 2 van de bemanningsleden van de Sneker Pan. Deze keer:  Hotze Venema en Einte Minnesma. 

Stel jezelf voor 

Hotze: “Ik ben 30 jaar en woon in Sint Johannesga. Ik ben zzp’er; doe werk als  timmerman in de bouw of als uitvoerder of voorman bij aannemers. Alles wat maar nodig is. Aan boord sta ik op het voordek als 3e man bij de schoot. Samen met Jappie en Douwe moet ik er voor zorgen, dat we op tijd bij de startlijn zijn. De  eerste keer was dat spannend, nu ben ik het wel gewend.”

Einte: “23 jaar oud. Inmiddels zit ik 3 of 4 jaar op het skûtsje, dit jaar bij de hals. Samen met Henk doe ik de trim van de hals op het midden dek. Wat wij doen is spelen met de wind; we moeten het grootzeil zò zetten, dat je zo snel mogelijk kunt zeilen. Dat is precisiewerk. Als we dat niet goed doen, kan Jappie het direct merken en merk je dat ook aan het schip. Ik woon in Haskerhorne en werk bij een bedrijf voor melkveetechniek. We plaatsen melkrobots in melkstallen bij kleine en grote boeren. Laatst hebben we nog 6 robots geplaatst, dat is de grootste klant. Die melkrobots melken de koeien automatisch. Tot volgend jaar maart zitten we bijna vol. Veel boeren willen vooruit, investeren in de toekomst.”

Geen trainen op eerste Pinksterdag, hoe heb je dat ervaren?

Hotze: “Eigenlijk kwam me dat wel goed uit, drukte genoeg. Mijn heit en mem zijn net verhuisd en ik ben bezig met het plaatsen van zonnepanelen bij mijn schoonouders. In 2015 heb ik een stuk grond gekocht en daarop een eigen woning gebouwd. Daar investeer ik nu elk jaar een beetje in door. Ik ben een tijdje van boord geweest. Dat was een bewuste keuze: ik wilde naar de Formule 1 in Oostenrijk en dan kun je niet aan boord. Dit jaar heb ik niets op de planning.”

Einte: “Het betekende een andere daginvulling, maar eigenlijk heb ik altijd wel drukte. Ik geef nog voetbaltraining aan een vrouwenteam, ik ben scheidsrechter, draai kantinedienst en doe het materiaalbeheer. Dit weekend hadden we de seizoensafsluiting. Vanaf 10.00 uur was er voetballen en daarna bier drinken en groot feest. Er was een trailer met een dj en een hot tub in een giertank. Het feest duurde tot laat in de nacht en was hartstikke geslaagd.”

Jouw passie skûtsjesilen, wat moet je er voor doen, wat moet je er voor laten?

Hotze: “Ik doe het al heel lang, dus het is al gewoon geworden. Vroeg opstaan ben ik wel gewend door mijn werk. Wat ik ervoor moet laten is tijd voor mijn gezin. We hebben een dochter van twee jaar, een echte handenbinder. Daar moeten we dan thuis middenweg in zien te vinden.”

Einte: “Elke zondag trainen. Ik heb soms een dipje, maar ik kan gemakkelijk uit bed komen. Het hoort erbij. Als ik uit ga, zorg ik dat ik niet te veel drink. Dan krijg ik wel eens gezeur van mijn vrienden: zal je niet ophouden met skûtsjesilen? Maar die snappen het niet.”

Jouw achterban/fans. Wie zijn dat?

Hotze: “Mijn heit, mem en zus. Toen Jappie en Wiepkje verkering met elkaar kregen, ben ik een keer mee geweest met Jappie en Douwe. Dat was wel leuk en toen er een positie vrij kwam op het skûtsje van Joure ben ik daar begonnen. In 2015 werden we kampioen. Daarna ben ik overgestapt naar de Sneker Pan.“

Einte: “Mijn heit, mem, beppe en zussen volgden het skûtsjesilen vroeger al.  Mijn omke zeilde altijd op Joure, nu op Leeuwarden. Nu is iedereen uit mijn familie voor Sneek  en een beetje voor Joure. Eigenlijk ben ik bij toeval bij het skûtsjesilen terecht gekomen. Toen ik nog badmeester was in het zwembad vroegen mensen: wie gaat er heen? Vervolgens kwam de vraag: wil je een keer meezeilen? En zo is het gekomen.”

Wat is jouw invulling van de vakantie, los van de SKS?

Hotze: “Dan even meer tijd aan het gezin besteden. Ik ben geen liefhebber van strand of natuur. Mijn voorkeur gaat uit naar Duitsland en zulke landen. Vanwege de rivieren, gebergten, historie en de mentaliteit van Duitsers. Zij zijn eerlijk en draaien er niet om heen draaien. En ja: een Schnitzel of Bratwurst is natuurlijk niet te versmaden.”

Einte: “Een vakantie met mijn maten, een ploeg van 14 man. Mijn vrienden houden echt rekening met mij, in plaats van de eerste week gaan we de derde week van de bouwvak. Dit jaar gaan we naar Split, de bedoeling is om wat cultuur te happen. Het zullen wel biertjes worden. ”

Jouw werk, wat merkt die van het skûtsjesilen

Hotze: “Niets, het is heel gemakkelijk. Wij werken 5 dagen per week en zijn ‘s weekends altijd vrij. Of ze het skûtsjesilen volgen? Ik heb geen idee.”

Einte: “Ook niets. Bij ons op het werk hebben we storingsdienst. Ik ben zo ingepland dat ik geen dienst heb als wij moeten trainen. In plaats daarvan heb ik alle feestdagen storingsdienst. Ze gunnen het me, maar als het nodig is val ik in op zaterdag. We moeten elkaar wat helpen. ”

Uitsmijter 

Hotze: “Ik kan even niets bedenken.”

Einte: “We gaan ervoor! We zullen zien dat we ons dit jaar kunnen meten met de top.”

Niets gevonden.

Meer nieuws