Trossen los – Deel 4 – Wilko Riezebos en Henk de Zee

De trossen zijn los, de trainingen zijn begonnen.

Net als vorige seizoenen laten we als aanloop naar het SKS-kampioenschap fans, donateurs en sponsoren (hernieuwd) kennis maken met steeds twee van de bemanningsleden van de Sneker Pan. Deze keer:  Henk de Zee en Wilko Riezebos.

Stel jezelf eens voor

Wilko: “Wilko Riezebos, 44 jaar jong en woonachtig in Haskerdiken. Werkzaam als freelancer bij Vanquiz Yachts. Positie aan boord: de grootschoot bakboord.”

Henk: “Henk de Zee, 56 jaar. Ik woon in Goingaryp, lekker aan het water. Positie aan boord is bij de lier, trimmerij van het grootzeil. Mijn functie is manager opleidingen bij van der Heide. Dat is een bedrijf in bliksembeveiliging en electronica op safety.”

Hoe  was de eerste dag op Lemmer Ahoy?
Wilko: “Lemmer Ahoy, altijd leuke wedstrijden. De eerste start was goed; die was vals helaas. De tweede daar zaten we volgens mij wel aardig bij. Maar tijdens de wedstrijd hadden we helaas de verkeerde kant gekozen, dus vielen we wat terug. Om aan het einde weer wat plekjes te pakken, dus uiteindelijk wel redelijk tevreden. Het was koud vanochtend, ik had de jas in de auto laten liggen, maar dat had ik beter niet kunnen doen. Nu met het zonnetje erbij is het prima.”

Henk: “Omdat het zo koud was hadden we tussen de middag even lekkere warme soep, gemaakt door Hetty. We stonden daardoor allemaal weer op scherp.  Wat er vanochtend tussen de lijntjes door niet en wel goed ging, hebben we vanmiddag omgezet in een tiende plekje. De start was goed, het eerste kruisrak viel wat tegen toen we uitkwamen bij de boei. Maar we hebben daarna weer heel wat ingehaald. Zo zijn we van laatste tiende geworden. Boven- en onderin was er een gate, dat is prima varen, want dan heb je niet alles bij elkaar. Dan heb je een mooi verdeeld veld.“   

Jouw passie skûtsjesilen, wat moet je er voor doen, wat moet je er voor laten?

Wilko: “Meevaren kon van mijn bucketlist toen ik opstapte. Dat wilde ik wel eens meemaken; dat is inmiddels vijf jaar geleden en ik wil het nog steeds meemaken.  We trainen één keer per week en ik train zelf nog een paar keer per week op de sportschool. Dan heb je wel wat over. Je hoeft er niet zoveel voor te laten. Alleen als je een verjaardag hebt of een feestje op zaterdag en we moeten trainen op zondag, dan ga ik niet of ik ga om 23.00 uur naar huis.”

Henk: “Het is absoluut een passie voor mij. Ik vind het leuk en ik maak er graag tijd voor. De zondagochtend trainen vind ik prima en ook leuk, dus het is geen grote opgave. Als we van 09.00 tot 14.00 trainen en ik kom thuis, kunnen we daarna nog prima zelf een tochtje varen.”

Wat betekent jouw achterban in dit verhaal? 

Wilko: “Mijn supporters komen vaak kijken. Als het goed is, is mijn moeder vanochtend komen kijken. Misschien komt mijn vader vanmiddag nog. Mijn vader kon vorig jaar niet mee. Hij volgde toen alles live via Omrop Fryslân. Dit jaar komt hij vast en zeker kijken. Mijn oom Kees Riezebos vaart heel veel skûtsje en mijn vader is wel een paar keer met mijn oom mee geweest te zeilen. Die vindt het dus wel mooi dat ik het nu ook doe.”

Henk: “Mijn grootste fan Amarens die is er bijna altijd en die vindt het ook hartstikke leuk. Alleen maar support en van de kinderen ook. Vorige week zondag de training bij de Goingarypster Poelen zaten ze mooi met z’n allen aan de waterkant. Ik heb ze niet gezien, want dan zit je zo in de focus. Maar het geeft wel aan dat ze meeleven. Ze hadden foto’s gemaakt en toen ik thuiskwam stelden ze vragen als: er waren boeien uitgelegd, waarom deden jullie dat? En later pakten jullie die boeien weer op en gingen jullie ergens anders heen; was dat voor de start? Dat konden ze allemaal mooi volgen vanaf het strand.”

Jouw invulling van de vakantie, los van de SKS?

Wilko: “Dit jaar heb ik nog een week over na de SKS, want het bedrijf is drie weken dicht. Vorig jaar moest ik meteen maandag weer aan de bak, toen was al het personeel op vakantie. Dat was niet fijn. Skûtsjesilen is vakantie, maar toen merkte ik wel dat je toch elke dag de wedstrijdstress hebt. Dus ook niet heel erg tot rust komt. Dus dat was toen wel pittig. Dit jaar ga ik naar de SKS met mijn eigen bootje weg, denk ik. Ik heb een Waterlander, een klein kruisertje. Dan wordt het lekker varen in Friesland.  Het hangt ook een beetje van het weer af. Als het geen mooi weer is, boek ik nog een reis naar de zon, maar net wat er dan beschikbaar is. “

Henk: “Ik heb genoeg dagen, zelfs nog dagen over van vorig jaar. Misschien ga ik daarna de IFKS nog even volgen. Daar doe ik niet actief in mee dit jaar. Eervorig jaar wel en volgend jaar waarschijnlijk ook wel.  De jongens even helpen, dat vind ik leuk. Vorig jaar zijn we naar Madeira, het bloemeneiland geweest.  We willen nog even naar Berlijn, met de pinkster als we niet varen. Dus dat staat nog op het lijstje en verder lekker thuis; lekker fietsen, lekker varen.”

Uitsmijter? 

Wilko: “Ik heb idee dat wij dit jaar de juiste poppetjes op de juiste plaatsen hebben zitten en dat we daardoor heel hoog eindigen. We hebben nu twee keer SKS meegemaakt en elke keer zijn we hoger geëindigd. Dit jaar de top drie, daar gaan we voor!”

Henk: “Iedereen zit goed op de positie en zit er lekker in. Ik denk wel dat we dit jaar hoger eindigen dan we verwachten. We zijn fanatiek genoeg, de sfeer in de ploeg is hartstikke goed. Je kan alles zeggen en accepteren dat van elkaar. Het is echt leuk, we zijn er fanatiek mee bezig.”

Niets gevonden.

Meer nieuws