Trossen los – deel 2 – Andreas Witvoet en Hilbert Jan Kroon

TROSSEN LOS 

De trossen zijn los, de trainingen zijn begonnen.

Net als vorige seizoenen laten we als aanloop naar het SKS-kampioenschap fans, donateurs en sponsoren (hernieuwd) kennis maken met steeds 2 van de bemanningsleden van de Sneker Pan. Deze keer: Andreas Witvoet en Hilbert Jan Kroon

Stel jezelf eens voor
Andreas: “Ik ben 33 jaar en woon samen met Maaike in Gorredijk. Ik werk sinds 1 ½ jaar bij Rinsma herenmode als logistiek medewerker. Mijn werk heeft te maken met alles tussen de pakketbezorger en de winkel. Van verwerken van de producten die we binnen krijgen in dozen naar ophangen en prijzen van de producten tot producten van de fotografie naar het magazijn. Elke ochtend zorgen we dat de producten in de winkel aangevuld worden. Op dit moment hebben we 10.000 producten extra op voorraad voor de winkel. Zodra een product verkocht is, kan het aangevuld worden.” 

Hilbert Jan: “Ik ben 47 jaar en woon samen met Miriam op een prachtig plekje in het centrum van Sneek. In het dagelijks leven ben ik projectuitvoerder bij een las- en montagebedrijf. Door de week ben ik veel weg voor mijn werk. ‘s Weekends staat o.a. in het teken van het skûtsjesilen. Van ons samengestelde gezin woont 1 van de 5 kinderen fulltime thuis. De twee oudste kinderen studeren in Groningen; die komen vaak in het weekend thuis.”

De trossen zijn al weer een paar weken los. Hoe zijn je eerste ervaringen met de trainingen?

Andreas: “Onze eerste training was op de eerste zondag in maart. Dat was wel erg koud . De kou in de eerste maanden daar kijk ik elk jaar tegenop.  Als zwaardenman zit ik altijd in de nattigheid als het schuin gaat; ondanks handschoenen zijn mijn handen altijd koud. Ik kijk dus uit naar de zomer; doe mij maar 20 graden. Vanwege feestdagen en een weekend met sneeuw hebben we een aantal keren niet gevaren.  We moeten ook aan de veiligheid denken. De eerste keer dat we gingen trainen had ik echt zo’n ‘Oh ja-momentje’; je moet er weer even in komen. Het mooiste is, dat je dit jaar door kunt gaan waar je vorig jaar gebleven bent. De jaren daarvoor hadden we veel wisselingen  op posities. Nu hoeven we geen stappen terug te doen, kunnen we direct stappen vooruit zetten.”

Hilbert Jan: “Na de winter kijk ik er echt naar uit.  Eind februari  begon het al weer te kriebelen. Ik was nieuwsgierig hoe het zou uitpakken met alle de nieuwe dingen en materialen die aangekocht zijn en met de nieuwe bemanningsleden. Dit jaar zit ik weer achterop, omdat John Wierda als bemanningslid vertrokken is. Jappie heeft gevraagd of ik weer achterop wil komen en zo een stuk ervaring in te brengen. Dat voelt inmiddels vertrouwd. Je kunt toch weer snel oppakken wat je eerder gedaan hebt.”

Jouw passie skûtsjesilen, wat moet je er voor doen; wat moet je er voor laten?

Andreas: “Voor elke training rijd ik van Gorredijk naar Sneek, dat is iedere keer zo’n 25 minuten. Maar dat heb ik er wel voor over en met een muziekje op, dan ben je er zo. De combinatie met voetballen leek even lastig. Met beide wilde ik doorgaan, dat kan ik niet missen. Ik ben per volgend seizoen verhuisd naar een andere club: Drachtster Boys, een zaterdagclub. Deze mogelijkheid kwam in januari voorbij en ik ben blij dat ik nu beide sporten kan blijven doen.”

Hilbert Jan: “Het enige dat ik voor het skûtsjesilen moet doen is er tijd in steken en zorgen dat ik er zondagmorgen ben. Daarnaast doe ik wel eens wat technische dingen op metaalgebied. Als hier iets gelast moet worden, doe ik dat er tussen door.  Zondagochtend beginnen we om 09.00 uur. Dat is voor mij geen punt, ik heb niet veel slaap nodig. Voor mij is 5 tot 6 uur slaap genoeg. Bovendien is dit al mijn 7de seizoen op de Sneker Pan; het bijtijds opstaan op zondag is ingeslepen. Skûtsjesilen is een stuk van mijn leven. Wat ik voor het skûtsjesilen moet laten, is het aangaan van verplichtingen op zondagmorgen. Tijdens het seizoen kan ik dan niet even iets anders doen. Maar er is niets dat botst met het skûtsjesilen.”

Hoe staat jouw achterban t.o.v. jouw passie?

Andreas: “Maaike heeft het SKS-kampioenschap al ingepland. Ze heeft net een nieuwe baan bij het UMCG en als eerste gevraagd of ze dan vakantie kon krijgen. Voor de tijd kende ze het skûtsjesilen niet zoals ik, maar ze vindt het leuk omdat ik het doe. Ze gaat regelmatig een hele dag mee en geniet ervan. Als ik op het water zit zijn er veel momenten dat ik geen idee heb, waar op het water ik zit. Gelukkig hebben we dan thuis een ‘derde helft’ en praten we na. Tijdens de SKS beleef ik mooie momenten als ik de televisieopnamen terug zie. Dan herken ik: oh ja, zo was het.”

Hilbert Jan: “Miriam moet er zeker achter staan, anders zou het niet mogelijk zijn dat ik al zo lang mee vaar. Een andere man voetbalt op zondag, dus zoveel verschil is er nu ook weer niet. Ze komt regelmatig even aan boord kijken, als het haar uitkomt. Mijn zoontje van 11 jaar wil graag later meevaren. Of het iets gaat worden, zullen we wel zien. Mijn dochter van 19 woont in Sint Nicolaasga. Als we op Langweer varen tijdens de SKS, komt ze wel eens aanwaaien in haar speedbootje. Ze is altijd erg betrokken.”

Hoe is jouw invulling van de vakantie, los van de SKS?

Andreas: “Behalve de SKS varen we ook de dag na Hemelvaart op Lemmer Ahoy, een Ondernemersdag en een Hardzeildag. Veel vakantiedagen blijven er dus niet over. Afgelopen week zijn we nog een lang weekend weg geweest in de buurt van Haarlem en Leiden. Als het kan gaan we graag de natuur in: mountainbiken in Appelscha. Helaas heb ik weinig tijd voor deze hobby. Ik vind het ook heerlijk om lekker thuis te zijn en niets te doen. ‘s Ochtends tijd voor broodjes uit de oven en een glaasje jus d‘orange. In de tuin heb ik een luxe bbq , een big green egg staan. De ombouw van deze buitenkeuken heb ik zelf gebouwd, toen het SKS vanwege corona niet doorging. Daarop maak ik alles wat lekker is: pizza’s, spareribs, kip aan het spit. Met het maken van spareribs ben ik wel 7 uur mee bezig.”

Hilbert Jan: “Ik heb drie weken vakantie. Het skûtsjesilen neemt een groot deel van die vakantie. In de zomer een andere vakantie plannen, dat is niet mogelijk. De week ervoor of erna doen we dingen in of om het huis. In de Sneekweek is het reuze gezellig. Dus gaan we weg op een ander moment in het voorjaar of najaar. We zijn gek op de Waddeneilanden, proberen daar af en toe een weekendje heen te gaan. Wat we graag wat meer willen doen is een reisje naar Scandinavië.”

Jouw werk, wat heeft die of merkt die van het skûtsjesilen?

Andreas: : Tijdens het sollicitatiegesprek heb ik gezegd: ik wil twee weken bouwvak, anders gaat het niet door.  Het bedrijf sponsort een ander skûtsje en ik heb collega’s die het skûtsjesilen volgen.”

Hilbert Jan: “Zo’n twaalf jaar geleden hebben we een bedrijfsuitje meegemaakt rond het skûtsjesilen. Daar hebben ze het nog steeds over. Ik heb nu een collega die het misschien ooit nog eens wil doen en een ander die vraagt: skûtsjesilen, wat is dat eigenlijk? Op maandagochtend gaan de gesprekken over het weekend, de politiek en de sport.”

Wat is je motto voor dit seizoen?

Andreas: “Gewoon alles geven en ervoor gaan.. Alles doen voor het kampioenschap!“

Hilbert Jan: “Volle kracht en inzet voor een mooi Kampioenschap!”

Niets gevonden.

Meer nieuws