SKS 2024 – ALLE ZEILEN BIJ nr. 6

ALLE ZEILEN BIJ nr. 6

Tijdens het SKS-kampioenschap 2024 zetten schipper en bemanning van de Sneker Pan weer alle zeilen bij! Volg hun belevenissen via deze dagelijkse update.

De uitdrukking ‘alle zeilen bij zetten’ stamt uit de tijd dat we voeren met enorme dwarsgetuigde schepen, die soms wel meer dan 30 zeilen hadden en die allemaal met de hand gehesen werden. 

Anno nu betekent het, dat schipper en bemanning alle middelen en alle krachten aanwenden om hun doel te bereiken. Het gaat dan om kritische succesfactoren als de start, het materiaal, de bemanning, de strategie, de boothandling, de weersomstandigheden, het wedstrijdwater, de concurrentie, de finish

 Vandaag aan het woord: Peter Kant (grootschoot) over de wedstrijd op Stavoren

“Ik kan het kort en krachtig houden: vandaag zijn we eruit geraakt.”

Vol gas de wedstrijd in

“De wedstrijd op Elahuizen werd afgelast, maar dat heeft geen gevolgen voor de stand. We stapten dus vol gas de wedstrijd in. We hadden een goede start, gingen als derde na Leeuwarden en Akkrum richting de boventon.”

Opsteker kwijt

“Ik weet niet precies hoe, maar daar ging het mis. Het ging gepaard met veel lawaai en gekkigheid. In een akkefietje met andere skûtsjes raakten we onze opsteker kwijt. Aan de opsteker zit de voorstag vast, die zorgt dat de mast en fok op spanning staan. We kregen de fok niet meer op spanning, dus besloot Jappie het spul naar beneden te doen.”

Stemming gedrukt

“Toen we terugkwamen op het volgschip was de stemming gedrukt: we deden mee aan de top 3 en nu staan we met 1-0 achter. Maar er zijn allemaal protesten, misschien valt het nog mee.  Als je schade hebt opgelopen door iemand anders; je verlaat de wedstrijd; tekent protest aan en je wint dat protest, dan krijg je het gemiddelde aantal punten van alle wedstrijden die je gezeild hebt. De wedstrijden die al geweest zijn en de wedstrijden die nog komen. Maar even afwachten hoe dit uitpakt.”

Nieuwe ronde, nieuwe prijzen

“Deze wedstrijd vergeten we gauw en morgen gaan we er weer tegenaan. Nieuwe ronde, nieuwe prijzen.

Uitslag (bron: Omrop Fryslân, vóór afhandeling protesten)

1. Lemmer; 2. Grou; 3. Súdwesthoek; 4. Huizum; 5. Akkrum (protest); 6. Eernewoude; 7. Drachten (protest); 8. Heerenveen (protest); 9. Langweer (protest); 10. Woudsend; 11. d’Halve Maen (protest); 12. Joure; 13. Leeuwarden (protest); 14. Sneek (protest).

Niets gevonden.

Meer nieuws