SKS 2024 – ALLE ZEILEN BIJ nr. 4

ALLE ZEILEN BIJ nr. 4.

Tijdens het SKS-kampioenschap 2024 zetten schipper en bemanning van de Sneker Pan weer alle zeilen bij! Volg hun belevenissen via deze dagelijkse update.

De uitdrukking ‘alle zeilen bij zetten’ stamt uit de tijd dat we voeren met enorme dwarsgetuigde schepen, die soms wel meer dan 30 zeilen hadden en die allemaal met de hand gehesen werden. 

Anno nu betekent het, dat schipper en bemanning alle middelen en alle krachten aanwenden om hun doel te bereiken. Het gaat dan om kritische succesfactoren als de start, het materiaal, de bemanning, de strategie, de boothandling, de weersomstandigheden, het wedstrijdwater, de concurrentie, de finish

Vandaag aan het woord: Hilbert Jan Kroon, grootschoot over de wedstrijd op Terhorne

“Nou, je begrijpt dat de stemming aan boord fantastisch is vandaag.”

Goede hoogte en hoge snelheid

“De eerste start was een algehele valse start. We lagen er niet goed bij, dus dat was mooi meegenomen. De tweede start verliep prima: goede hoogte en hoge snelheid. We kwamen als derde bij de bovenste boei. Heerenveen lag voor ons, we hebben afstand gehouden en hem rustig voorgelaten.”

Andere slag pakte heel mooi uit

“Daarna er achteraan. We konden ons settelen in de ruime rakken. Bij de bovenste boei kozen we voor een andere slag en dat pakte heel mooi uit. We kwamen als eerste bij de onderste boei. Daarna was het een kwestie van controleren, voor blijven en een gaatje trekken. 

We hanteerden de verdedigingstactiek om mee te draaien in de lijn van de andere skûtsjes. Dan komen ze nooit boven ons uit. Er zat ook een redelijke afstand tussen ons en de andere skûtsjes. Dan voel jij je machtig. Bij ruime koers probeerden we uit te lopen. Zo werd onze voorsprong steeds groter.”

Doodstil aan boord

“Al die tijd was het doodstil aan boord. Iedereen was opperst geconcentreerd. Je ligt vooraan en dat wil je vasthouden. In zo’n competitief veld wordt elk foutje afgestraft en dat wil je voorkómen. Op het laatst hebben we de trim nog een beetje bijgesteld: het ging wat te pittig tijdens de wedstrijd. Uiteindelijk kregen we de boel in controle, konden we focus houden en wachten tot de finish.”

Allereerste overwinning

“Na afloop hebben we nog een rondje over de meer gevaren om de leden het Dicky van der Werffonds en het publiek te bedanken en felicitaties in ontvangst te nemen. Het was een en al getoeter op de meer. Dit was de allereerste overwinning van Jappie in de SKS sinds hij in de voetsporen van zijn vader is getreden. Super dat hij nu datzelfde gevoel kan ervaren. Een speciaal gevoel; het smaakt naar meer!

Het schip loopt geweldig, dus morgen maar weer.”

Uitslag (bron: Omrop Fryslân)

1. Sneek; 2. Heerenveen; 3. Grou ; 4. Joure;  5. d’ Halve Maen;  6. Akkrum; 7. Lemmer; 8. Eernewoude;  9. Woudsend;  10. Drachten; 11. Huizum; 12. Leeuwarden; 13. Langweer; 14.  Sudwesthoek.

  

Niets gevonden.

Meer nieuws