SKS 2024 – ALLE ZEILEN BIJ nr. 3

ALLE ZEILEN BIJ nr. 3.

Tijdens het SKS-kampioenschap 2024 zetten schipper en bemanning van de Sneker Pan weer alle zeilen bij! Volg hun belevenissen via deze dagelijkse update.

De uitdrukking ‘alle zeilen bij zetten’ stamt uit de tijd dat we voeren met enorme dwarsgetuigde schepen, die soms wel meer dan 30 zeilen hadden en die allemaal met de hand gehesen werden. 

Anno nu betekent het, dat schipper en bemanning alle middelen en alle krachten aanwenden om hun doel te bereiken. Het gaat dan om kritische succesfactoren als de start, het materiaal, de bemanning, de strategie, de boothandling, de weersomstandigheden, het wedstrijdwater, de concurrentie, de finish

Vandaag aan het woord: Lierenman Henk de Zee over de wedstrijd op Eernewoude

“We hebben een hartstikke mooie wedstrijd gezeild, wat is het een aardigheid om dit met zijn allen te doen.”

Dingetjes op scherp zetten

“Vanochtend startten we met even met elkaar praten. Dingetjes op scherp zetten. Wat waren de dingen van de wedstrijd hiervoor en wat zijn de dingen voor de wedstrijd van vandaag? Daarna hebben we even ingezeild en zaken uitgeprobeerd.“

Winst die je kunt halen

“Normaal is er op Eernewoude een walstart, maar het werd vandaag een sleepstart. Dat is prachtig! We moeten zorgen dat de zeilen omhoog gedraaid worden en dat zaken niet in de knoop komen. We hebben geoefend met het snel omhoog draaien en dat gaat goed. Dat is de winst die je kunt halen en dat hebben we gedaan.”

Kijken naar de vlaagjes

“We startten vanaf plek 5. Vervolgens was het zaak vooruit te kijken naar de vlaagjes die er liggen. Kregen we een vlaagje, dan liepen wij in op Grou, daarna konden zij weer inlopen. Grou dwingt dat goed af. 

De wind wisselde constant, zodat we steeds moesten laveren. Tijdens de korte slag gang maken en tijdens de lange slag hoogte maken. Zo’n twee uur durende wedstrijd vraagt veel van je concentratie. Af en toe is de focus wel eens even weg.”

Stinkende best gedaan

“Iedereen heeft de afgelopen dagen zijn stinkende best gedaan. We hebben mooie resultaten behaald. En met de resultaten komt de motivatie. Leuk en dat kun je merken! Wat ook leuk is zijn de mensen aan de wal die je aanroepen.”

Nu naar open water

“Vandaag is geweest, nu kunnen we naar open water. Daar hoef je niet te laveren in een sloot. Daar kun jij je eigen slagen bepalen. Morgen weer een dag.”

Uitslag (bron: Omrop Fryslân)

1. Leeuwarden; 2. Grou; 3. Huizum ; 4. Langweer ; 5 Akkrum; 6.Sneek; 7. Joure ; 8. Lemmer; 9. Eernewoude; 10. Sudwesthoek; 11. Heerenveen; 12. Woudsend ; 13. Drachten; 14. d’ Halve Maen. 

Niets gevonden.

Meer nieuws