SKS 2024 – ALLE ZEILEN BIJ nr. 2

ALLE ZEILEN BIJ nr. 2.

Tijdens het SKS-kampioenschap 2024 zetten schipper en bemanning van de Sneker Pan weer alle zeilen bij! Volg hun belevenissen via deze dagelijkse update.

De uitdrukking ‘alle zeilen bij zetten’ stamt uit de tijd dat we voeren met enorme dwarsgetuigde schepen, die soms wel meer dan 30 zeilen hadden en die allemaal met de hand gehesen werden. 

Anno nu betekent het, dat schipper en bemanning alle middelen en alle krachten aanwenden om hun doel te bereiken. Het gaat dan om kritische succesfactoren als de start, het materiaal, de bemanning, de strategie, de boothandling, de weersomstandigheden, het wedstrijdwater, de concurrentie, de finish. 

Vandaag aan het woord: 1e voorhouder Einte Minnesma over de  wedstrijd op de Veenhoop.

“Op de Veenhoop is er altijd een walstart. Alle skûtsjes liggen aan de wal op volgorde van het startnummer dat ze in Grou hebben getrokken. Wij hadden nummer 10. Op die plek start je en op die plek moet je ook weer finishen.”

Het zeil met een rotgang omhoog draaien

“Aan de wal hadden we de zeilen dusdanig naar beneden laten zakken, dat alles er netjes bij lag. Daarna moesten we zo’n 10-12 minuten wachten, voordat het tien minutenschot klonk. Vanaf dat moment start het aftellen. Op een gegeven moment gaat het dus van 10 naar beneden. Ik moest beginnen het zeil met een rotgang omhoog te draaien. Ik werd afgelost door Peter en die weer door Wilko. Dat zijn de mannen met power.”

Treintje varen

“Het feest op de Veenhoop vind ik fantastisch, het wedstrijdwater wat minder. We startten met halve wind en dan is het niet meer dan ‘treintje varen’. Met halve wind hebben we weinig over: we zijn maar een klein scheepje. Wieger was de hele tijd druk bezig om power te genereren. Het werd pas een wedstrijd toen de wind draaide en we een kruisrak konden varen.”

Op de kont van Akkrum

“Toen wij op de kont van Akkrum stil kwamen te liggen, dook Leeuwarden in een gaatje. Zo verloren we twee plekken; anders hadden we aansluiting bij Akkrum gehouden. Dat is balen, maar je moet doorzeilen en weer jagen. Je eigen ding doen, focus houden en zorgen dat je geen foutjes maakt. Omdat een ander skûtsje een fout maakte: Eernewoude ging loeven met Leeuwarden, konden wij weer een paar plaatsjes inhalen.”

Op Earnewoude starten vanaf plek 5

“Uiteindelijk zijn we 8ste geworden. Morgen op Earnewâld starten we van plek 5. Ook daar wordt het treintje varen: een grote sloot en maar een klein stukje meer.”

Uitslag (bron: Omrop Fryslân)

1. Heerenveen; 2. D’Halve Maen; 3. Woudsend; 4. Grou; 5. Akkrum; 6. Leeuwarden; 7. Drachten; 8. Sneek; 9. Lemmer; 10. Huizum; 11. Súdwesthoek; 12. Joure; 13. Langweer; 14. Eernewoude. 

Niets gevonden.

Meer nieuws