SKS 2024 – ALLE ZEILEN BIJ nr. 13 – Afsluiting

ALLE ZEILEN BIJ nr. 13

Het SKS kampioenschap 2024 zit er op.  Het volgschip ‘de Union’ is zaterdag ontmanteld en de Sneker Pan ligt weer op haar plekje aan de Houkesloot. Na een nacht slapen in zijn eigen bedje kijkt schipper Jappie Visser terug op de afgelopen 14 dagen.

“Ik kijk tevreden terug; we mogen niet mopperen met onze vijfde plaats.”

Beter voor de dag komen

“Afgelopen winter hebben we van alles bedacht om dit jaar beter voor de dag te komen. We zijn blij met de nieuwe fokken. In het voorseizoen hebben we de zeilen beter leren kennen. Dit is leuk, dit is wat ik wilde hebben, was mijn conclusie. We zijn dan ook vol goede moed het kampioenschap in gegaan. Dat is ten dele gelukt.”

Dure punten

“Terugkijkend kom ik erachter, dat de punten van de wedstrijd op Stavoren dure punten zijn geworden. Hadden we daar mee kunnen varen, dan hadden we misschien 5 of 8 punten gekregen. Dat is flink wat minder dan de 14 die we nu kregen omdat we vanwege averij het wedstrijdwater moesten verlaten.”

Akkefietjes om van te leren

“Hier en daar hebben we iets laten liggen. Daar moet je van leren; dat moet je meenemen naar volgend jaar. Met de kennis van nu had ik bijvoorbeeld het akkefietje op Langweer anders aangepakt. Wie de minste fouten maakt, wordt kampioen, wist mijn vader al. Kleine fouten maken het verschil. 

Tot aan de laatste dag hadden we nog vierde kunnen worden. Vanaf de start zeilen we tussen skûtsjes uit de top drie, waarvan je zegt: deze willen we bij de eerste boei niet om ons heen hebben. Uiteindelijk zijn we dit kampioenschap als vijfde geëindigd. Maar we konden ook nog zakken: Joure zat op het vinkentouw.”

Even bijkomen

“Zaterdag na thuiskomst hebben we gegeten. Daarna ben ik op de bank gaan zitten en daar ben ik niet meer vanaf gekomen. Even helemaal niets, even bijkomen. Vandaag doen we rustig aan, komende week gaan we er nog even lekker op uit met de boot.”

 

Eindklassement SKS 2024 (bron: Omrop Fryslân)

  1. Grou; 2. Heerenveen; 3. Leeuwarden; 4. Lemmer; 5. Sneek; 6. Joure; 7. Huizum; 8. D’ Halve Maen; 9. Akkrum; 10. Woudsend; 11. Stavoren; 12. Langweer; 13. Eernewoude; 14. Drachten. 
Niets gevonden.

Meer nieuws