SKS 2024 – ALLE ZEILEN BIJ NR. 12

ALLE ZEILEN BIJ NR. 12

Behalve schipper en bemanning van de Sneker Pan zette ook Jan van Dam, eigenaar van van Dam Shipping en schipper van het volgschip alle dagen de zeilen bij. Hoe heeft hij het kampioenschap 2024 ervaren?

“Dit is nu het vierde jaar dat ik tijdens de SKS mee vaar met ‘de Union’  Dat startte in 2019 tijdens Jappie’s tweede jaar als schipper op de Sneker Pan. Daarna kwam er tot twee keer toe corona tussen.”

Van alles en nog wat

“Tijdens de SKS doe Ik van alles en nog wat. Ik vaar het volgschip van wedstrijdlocatie naar wedstrijdlocatie. Ik verzorg het ‘taxivervoer’, haal en breng bemanningsleden en bezoekers van en naar de wal. Alle dagen vaar ik de maaltijden van de catering naar het volgschip. Ook sta ik steeds klaar om mensen die met hun boot willen aanhaken bij het volgschip op te vangen.”

Gieken kwamen over het dek

“De wedstrijddag op Stavoren was natuurlijk zeer memorabel. Ik zat bij Henjo (ex-bemanningslid van de Sneker Pan) aan boord en zag het zeil van de Sneker Pan naar beneden komen. Als het zeil naar beneden komt, dan is er iets goed mis. Ik ben dan ook direct in de rib gesprongen en die kant opgegaan. Daar hoef ik niet over na te denken. Iedereen was flink onder de indruk van het gebeuren. Bemanningsleden moesten snel op het voordek gaan liggen, toen de gieken over het dek kwamen zwaaien. Gelukkig is er niets afgebroken en zijn er geen gewonden gevallen, zoals op het Leeuwarder skûtsje.”

Goed zeemanschap

“Ik heb moeite met het gedoe rond protesten. Onderlinge rivaliteit vind ik prima. Maar denken: ik sta in mijn recht en protesteer pas niet bij mijn visie op goed zeemanschap. Misschien zou ik daardoor nooit eerste worden?”

Stijgende lijn resultaten

“Super dat de Sneker Pan twee keer nummer 1 is geworden. De sfeer aan boord is goed, want de bemanning ziet een stijgende lijn in resultaten, vergeleken met voorgaande jaren. En ja: als de bemanning blij is, ben ik ook blij.”

De eerste en de laatste

“Tijdens de SKS ben ik ‘s ochtends als eerste aan dek en doe ik elke avond als laatste het licht weer uit. Zaterdag na de SKS vaar ik het volgschip terug naar Sneek, waar we samen alle zooi aan boord weer uitladen. Meestal vaar ik niet gelijk terug naar de thuishaven in Appingedam. Ik denk dat ik eerst nog even een weekje naar Lauwersmeer ga. Net als hier, krijg ik ook daar weer van alles op bezoek.”

Elk jaar opnieuw bekijken

“Of ik er volgend jaar weer bij ben, kan ik nu nog niet zeggen. Het hangt af van de werkzaamheden van mijn bedrijf. Ik probeer een stap terug te doen, maar voor het zover is, is er nog een hoop te doen.”

Niets gevonden.

Meer nieuws