SKS 2024 – ALLE ZEILEN BIJ nr. 11

ALLE ZEILEN BIJ nr. 11

Tijdens het SKS-kampioenschap 2024 zetten schipper en bemanning van de Sneker Pan weer alle zeilen bij! Volg hun belevenissen via deze dagelijkse update.

De uitdrukking ‘alle zeilen bij zetten’ stamt uit de tijd dat we voeren met enorme dwarsgetuigde schepen, die soms wel meer dan 30 zeilen hadden en die allemaal met de hand gehesen werden. Anno nu betekent het, dat schipper en bemanning alle middelen en alle krachten aanwenden om hun doel te bereiken. Het gaat dan om kritische succesfactoren als de start, het materiaal, de bemanning, de strategie, de boothandling, de weersomstandigheden, het wedstrijdwater, de concurrentie, de finish 

Vandaag aan het woord: Wilko Riezenbos (grootschoot) over de slotwedstrijd op Sneek

“Het was een mooie wedstrijd, alleen eentje met een teleurstellend einde. En dat is wel zuur”

Wegklappen

“De start was niet zo goed, we werden omhoog gevaren door Grou. Vervolgens klapten we weg en daardoor kwamen we toch nog als tweede om de bovenste ton heen. Die actie was mede te danken aan adviseur Sjoerd: we moeten hier weg! Dan is het een kwestie van de boot stilleggen en wachten tot je weg kan.”

Zoeken naar gaatjes 

“Vervolgens was het zoeken naar gaatjes in het duel met Leeuwarden. De eerste verloren we; daarna vonden we een gaatje en stonden we nummer 1.”

Wind kakte eruit

“Na ongeveer 1 ¾ uur kakte de wind eruit. Iedereen dacht: de finish ligt er in. Toen ineens deed de fok niets meer. Die viel dicht, werd niet meer bol zodat we er geen wind mee konden vangen. We weten nog steeds niet hoe dat kwam. Jappie en Sjoerd hebben van alles geprobeerd om dit euvel te repareren, maar kwamen er niet uit. We hebben ons best gedaan de Súdwesthoek voor te blijven. Maar helaas.”

Niet in de feeststemming

‘s Avonds ben ik nog wel even de feesttent ingegaan, maar ik heb het niet laat gemaakt. Ik was niet in de feeststemming.”

Uitslag (bron: Omrop Fryslân)

  1. Leeuwarden; 2. Heerenveen; 3. Joure; 4. Grou; 5. Sudwesthoek; 6. Sneek; 7. Langweer; 8. Huizum; 9. D’ Halve Maen; 10. Woudsend; 11. Drachten; 12. Eernewoude; 13. Akkrum; 14. Lemmer. 
Niets gevonden.

Meer nieuws