SKS 2024 – ALLE ZEILEN BIJ nr. 10

ALLE ZEILEN BIJ nr. 10

Tijdens het SKS-kampioenschap 2024 zetten schipper en bemanning van de Sneker Pan weer alle zeilen bij! Volg hun belevenissen via deze dagelijkse update.

De uitdrukking ‘alle zeilen bij zetten’ stamt uit de tijd dat we voeren met enorme dwarsgetuigde schepen, die soms wel meer dan 30 zeilen hadden en die allemaal met de hand gehesen werden.  Anno nu betekent het, dat schipper en bemanning alle middelen en alle krachten aanwenden om hun doel te bereiken. Het gaat dan om kritische succesfactoren als de start, het materiaal, de bemanning, de strategie, de boothandling, de weersomstandigheden, het wedstrijdwater, de concurrentie, de finish

Vandaag aan het woord: Tineke (‘manusje van alles’/vierde man aan de grootschoot) en Gradus (zwaard) over de wedstrijd op Lemmer

“Het was hard werken vandaag.”

Start had niet beter gekund

“De start was precies goed, die had niet beter gekund. We gingen mooi over de streep. Dat komt omdat de communicatie aan boord goed is. We hebben Hotze voorop het schip op de uitkijk. Die communiceert via Sjoerd en Jappie hoeveel ruimte er is tot aan de startlijn. Dat doen ze goed hoor.”

Een best windje

“Er stond vandaag een best windje; aan het begin van de wedstrijd iets minder dan aan het einde. Halverwege de wedstrijd had ik vanwege de golven het idee dat ik op Stavoren was. Dat vind ik wel mooi. Vandaag was het best pittig om het schip overeind te houden. Misschien had het zeil wat vlakker kunnen staan. Dan waren we minder energie te hoeven steken in het vieren en aantrekken van de schoten.”

Goed aan de praat

 “Het liep vandaag een stuk beter dan gister. De baan was oké, goed om te varen. We hadden het schip goed aan de praat. We waren iets van derde om de bovenste ton. Daarna was het hard werken. Een loef duel is leuk, maar het kost je snelheid en veel meters. Dat is irritant en dat breekt je op. Je wilt goed uitkomen bij de ton. Als je teveel energie steekt in het duel, wordt je soms overzeild door schepen die niet in het duel zitten.”

Goed functionerend team 

“Overall hebben we het goed gedaan vandaag: een mooie vijfde plaats. We hebben Leeuwarden achter ons gelaten. Ons team functioneert goed. Een deel van de bemanning gaat al jaren mee. We weten van elkaar hoe iedereen in de wedstrijd staat. Eigenlijk vind ik het jammer dat het SKS morgen weer voorbij is. Ik zou nog wel even kunnen doorgaan.”

Voor eigen publiek geeft energie boost

“Zeilen op ons thuiswater voor eigen publiek geeft een energie boost. Een maat van me gaat met de boot naar het wedstrijdwater en ook mijn vader komt kijken. Dat sponsoren vanaf de Starttoren naar ons kijken, weet ik. Maar mijn focus is en blijft gericht op het zeilen. Na afloop van de wedstrijd komen we natuurlijk nog wel even langs op de Starttoren.”

Lekker vooruit zeilen

“Vrijdagochtend verzamelen we om 09.00 uur bij het volgschip. Later horen we wel wat de wind gaat doen. 

Ik hoop dat er een mooi briesje staat en dat we lekker vooruit zeilen.”

Uitslag (bron: Omrop Fryslân)

1.Huizum; 2. Heerenveen; 3. Sudwesthoek; 4. Joure; 5. Sneek; 6.Drachten; 7. Lemmer; 8. Grou; 9. Langweer; 10. Leeuwarden; 11. Eernewoude; 12. Akkrum; 13. Woudsend; 14. d’ Halve Maen. 

Niets gevonden.

Meer nieuws