SKS 2024 – ALLE ZEILEN BIJ nr. 1

ALLE ZEILEN BIJ nr. 1. 

Tijdens het SKS-kampioenschap 2024 zetten schipper en bemanning van de Sneker Pan weer alle zeilen bij! Volg hun belevenissen via deze dagelijkse update.

De uitdrukking ‘alle zeilen bij zetten’ stamt uit de tijd dat we voeren met enorme dwarsgetuigde schepen, die soms wel meer dan 30 zeilen hadden en die allemaal met de hand gehesen werden.  Anno nu betekent het, dat schipper en bemanning alle middelen en alle krachten aanwenden om hun doel te bereiken. Het gaat dan om kritische succesfactoren als de start, het materiaal, de bemanning, de strategie, de boothandling, de weersomstandigheden, het wedstrijdwater, de concurrentie, de finish. 

Vandaag aan het woord: zwaardenman Andreas Witvoet over de wedstrijd op Grou.

“Lange tijd had ik geen last van de spanning, maar gister na de loting kwam het opzetten: het is weer zo ver! De dag van Grou is anders dan de andere zeildagen: direct na het inzeilen gaan we door naar de sleep. Die sleep op het Pikmeer blijft iets bijzonders hoor. Al de mensen op de kade en de bootjes die naar je roepen. Zo leuk dat er zoveel mensen voor jouw wedstrijd naar Grou komen.”

Stil en focus

“Twintig minuten voor het startschot wensen we elkaar succes. Daarna wordt het stil en gaan we in de focus.  Voor de zekerheid zet ik zelf nog even mijn klokje en dan bouwt de spanning zich op. Vijf minuten voor de start ben ik een en al adrenaline. De start ging goed, we konden doen wat we wilden doen. Dat loopt ook wel eens anders, als andere skûtsjes iets anders doen dan je verwacht.”

Gaatje

“Eigenlijk krijg ik vrij weinig mee van de wedstrijd; alleen op de hoge kant heb ik gelegenheid om mee heen te kijken: waar ligt Heerenveen of Joure? Bij de eerste bovenste ton lagen we vijfde. Later om het eiland heen hadden we een kleine misser, waardoor we opgesloten raakten. Maar toen ontstond er een situatie waarbij drie skûtsjes in elkaar vast raakten. Toen ontstond er een gaatje en konden we om hun heen. Zo zie je maar: een wedstrijd wordt op details beslist. Een foutje kost je een paar plekken. En wie de minste fouten maakt is de winnaar.” 

Vanaf tweede ronde strijd met Heerenveen

“De strijd die we hadden met Heerenveen, dat was genieten! Vanaf de tweede route speelde dat. De ene keer lagen we een heel stuk voor, de andere keer kwamen ze dichterbij. Ja, dat was echt spannend, zo heb ik het nog niet eerder meegemaakt. In de derde route kregen we een hele mooie vlaag, waardoor we dachten: we pakken Leeuwarden nog even. Maar toen werd de vlaag wat minder en bleef de situatie zoals de route ervoor. Op een gegeven moment zagen we dat Heerenveen een vlaagje kreeg en steeds dichterbij kwam. Ja, zo gaat het in de zeilerij. Het ene moment denk je: we kunnen de derde plek nog wel pakken; het andere moment denk je: als we de vierde plek maar kunnen vasthouden. Uiteindelijk hebben we dat opgelost en in de Tynje wisten we: dit plekje geven we niet meer weg.”

Toegejuicht door mensen uit Sneek

“We zijn vandaag vierde geworden, volgens mij is dat de hoogste plek die Jappie op Grou behaald heeft. Toen we via de Tynje terug voeren en toegejuicht werden door bootjes die uit Sneek kwamen, voelde het alsof we eerste geworden waren. 

Het was een goede wedstrijd, nog 10 te gaan!”

Uitslag (bron: Omrop Fryslân)

1. Grou; 2. Lemmer; 3. Leeuwarden; 4 Sneek; 5. Heerenveen; 6. Joure; 7. Huizum; 8. Drachten; 9. Langweer; 10. Woudsend; 11. Eernewoude; 12. Akkrum; 13. D’ Halve Maen; 14. Súdwesthoek.

Niets gevonden.

Meer nieuws