IN HETZELFDE SCHUITJE – Deel 2

In aanloop naar het SKS kampioenschap 2024 laten we fans, donateurs en sponsoren (hernieuwd) kennis maken met een aantal bemanningsleden van de Sneker Pan. Deze keer:  Einte Minnesma en Sven Lunter.

Stel jezelf eens voor

Einte: “Ik ben 24 jaar oud. Dit jaar ben ik van de hals naar de lier gegaan. Henk de Zee deed eerst de lier en hij leidt  de jonkies: mij en Sven nu op. Hijzelf gaat wat meer managen. Ik woon in Haskerhorne en werk bij een bedrijf voor melkveetechniek. We plaatsen melkrobots in melkstallen bij kleine en grote boeren. 

Sven: “Nu 25 jaar oud, van beroep vrachtwagenchauffeur. Sinds vorig jaar woon ik weer in Sneek. Dit jaar ben ik van het stuurboord zwaard naar de hals gegaan. Zoals Einte al vertelde, leidt Henk de Zee ons op. Ik vind het prettig nu aan de hals te zitten. Op die plek ben ik continu bezig en daardoor meer geconcentreerd dan aan het zwaard. Juist tijdens de wedstrijd is focus super belangrijk.”

Hoe heb je de start van het seizoen ervaren?

Einte: “Tijdens de winter doe ik andere dingen, zoals voetbal of het onderhouden van onze bierboot. Samen met vrienden heb ik een ‘bierboot met klasse’, niet zo’n vies en ranzig ding dat je wel eens voorbij ziet varen. We hebben de boot schoongemaakt, bijgeverfd en beslaapbaar gemaakt. Er staan nu vier stapelbedden voorin en achterin. Als het tijdens de SKS mooi weer is, blijf ik slapen in de boot. Afgelopen zondag was al weer onze derde training. Toen was het hartstikke mooi weer. Zo’n training kan me niet lang genoeg duren. Ik heb mijn nieuwe plek al gevonden. Vorig jaar heb ik goed naar Henk gekeken: monkey see monkey do. Ik doe veel op gevoel. Henk of Jappie stuurt me wel bij.”

Sven: “Na de sluitingswedstrijd hebben we geen echte wedstrijden meer gezeild. Eigenlijk alleen nog de amateurwedstrijd. In de winterperiode verveel ik me niet. Ik ben dan vrijwilliger/gastheer bij het ijshockeyen. Toch gaat het op een gegeven moment weer kriebelen, dan heb ik zin weer te zeilen. Inmiddels hebben we er al weer drie trainingen op zitten. De positie aan de hals is nieuw voor me, maar ik kan nu al merken dat het steeds beter gaat. Als we na de training weer terugvaren, is me dat eigenlijk veel te snel. Maar goed ook: als dat niet zo was, dan klopt er iets niet.”

Eerste ijkpunt?

Einte: “Lemmer Ahoy is altijd dik feest. Heel gezellig, een reünie waar je iedereen weer ziet. Dan is het een kwestie van dingen op scherp zetten. Hoe gaat het bijvoorbeeld met de start? Lemmer Ahoy is de meest hectische start die er is, vanwege de vele IFKS en SKS skûtsjes die dan starten. Daar kun je veel van leren.”

Sven: “Lemmer Ahoy betekent drie dagen lang twee wedstrijden per dag zeilen: op donderdag, vrijdag en zaterdag. Elke dag op een ander tijdstip. Een prachtige gelegenheid om te checken hoe alles gaat.”

Niets gevonden.

Meer nieuws