Nieuwsbrief 8 – SKS 2023

AAN DE BAK

Dag 8 Woudsend

Tijdens het SKS-kampioenschap 2023 gaan schipper en bemanning van de Sneker Pan weer strak aan de bak! Volg hun belevenissen via deze dagelijkse update.

De uitdrukking ‘aan de bak komen’ betekent 1: aan de beurt komen en 2: de gelegenheid krijgen om te laten zien wat je kunt. Daarnaast is ‘de bak’  een oude zeemansbenaming voor de houten kom waarin de warme kost van 6 tot 8 schepelingen werd opgediend.

Wie is er vandaag aan de bak?

“Andreas Witvoet, ik zit bij het bakboord zwaard. Ik moet er de hele tijd voor zorgen, dat het zwaard goed in het water zit. Soms wat dieper, soms wat hoger; dat wordt bepaald door Tineke de peiler. Tijdens de wedstrijd doe ik niets anders dan naar Tineke en de peilstok kijken. Zij doet dan bijvoorbeeld één vinger omhoog. Minimale communicatie, dat is voldoende. Als het zwaard daarna nog meer omhoog moet, doet ze weer een vinger omhoog. Zaterdag op Stavoren heb ik een hele rustige dag gehad; daar is het diep genoeg. Op een wedstrijd als vandaag heb ik het drukker, moet het zwaard steeds opnieuw er uit en er in. Dan heb ik misschien wel honderd keer ‘het heen en weer’.”

Wat kwam zoal ter tafel toen jullie vanmiddag aan de bak zaten?

“Meestal eet ik, net als op mijn werk, alleen een bakje yoghurt met muesli. Het eten aan boord is lekker, maar ik heb er snel last van. Dat ligt me te zwaar op de maag. Als ik mijn bakje yoghurt op heb ga ik naar boven en laat ik de rest eten. Voor komende woensdag heb ik wèl eten besteld: hamburgers en gebakken aardappelen. Helemaal lekker!

Na afloop van de wedstrijd neem ik een paar stukken suikerbrood. Suikerbrood gaat er altijd wel in.”

Zijn jullie vandaag goed aan de bak gekomen?

“We hebben niet laten zien, wat we in huis hebben. Ik denk dat er meer in zit. We kunnen nu niet doen wat we in het voorseizoen wèl konden doen. We hadden zo’n goed voorseizoen, op de voorwedstrijden een mooie tweede plek. Nu moesten we op een gegeven moment ons best doen om de laatste voor te blijven. Later in de wedstrijd kwamen we wel weer naar voren, maar niet genoeg. Het frustrerende is, dat we niet weten waardoor het komt. Eerder deze week lag het aan hoe het zeil erop stond, maar dat was nu wel goed. Soms lijkt het wel de wet van Murphy: we hadden zelfs geen windvlaag mee.

Ja, dit blijft nog wel even in mijn hoofd zitten. Vanavond ga ik in ieder geval de wedstrijd terug kijken via Omrop Fryslân. Nu zal dat wel veel vooruit spoelen worden, want er waren weinig positiewisselingen vandaag. Opmerkelijk dat Grou altijd zo ver voor ligt. Tijdens start lagen we volgens mij tussen Heerenveen en Grou in; in ieder geval in hun buurt. Wij kwamen niet op gang, zij vlogen door het wedstrijdwater. 

Morgen start de wedstrijd om 11.00 uur. Dat is omdat de vloot dòòr moet naar Lemmer, best nog een flink stuk varen.Na afloop van de wedstrijd morgen, ga ik naar huis. Even naar de fysiotherapeut, om alles in mijn rug weer op zijn plek te zetten. Later even eten en dan ben ik er om 19.00 uur weer bij in Lemmer. Naar de intocht in Lemmer ging ik al, toen ik nog niet actief was in het skûtsjesilen. Die intocht is zó bijzonder, zo leuk al die mensen aan de kant. ”

Uitslag Woudsend

(bron: SKS)

1. Grou; 2. Heerenvee; 3. Joure; 4. Huizum; 5. Akkrum; 6. Lemmer; 7. Leeuwarden; 8. Earnewâld; 9. Langweer; 10. Sneek; 11. Woudsend; 12. d’Halve Maen; 13. Drachten; 14. Súdwesthoek.

Niets gevonden.

Meer nieuws