Nieuwsbrief 7 – SKS 2023

AAN DE BAK

Dag 7 Stavoren

Tijdens het SKS-kampioenschap 2023 gaan schipper en bemanning van de Sneker Pan weer strak aan de bak! Volg hun belevenissen via deze dagelijkse update.

De uitdrukking ‘aan de bak komen’ betekent 1: aan de beurt komen en 2: de gelegenheid krijgen om te laten zien wat je kunt. Daarnaast is ‘de bak’  een oude zeemansbenaming voor de houten kom waarin de warme kost van 6 tot 8 schepelingen werd opgediend.

Wie is er vandaag aan de bak?

“Ik ben Wilko Riezebos, de schotenman bakboord. Met zijn drieën bedienen wij het grootzeil. De ene keer laten we het grootzeil vieren, de andere keer trekken we het zo strak mogelijk in de blokken, zodat Jappie hoog aan de wind kan sturen. Vooral bij de onderboei is dat bedienen van het grootzeil zwaar. Dan moet het zeil namelijk van helemaal uit naar helemaal in. Dan komt het er op aan: een combinatie van spierkracht en uithoudingsvermogen. Hoe meer druk, hoe zwaarder het is. De laatste vijf tot tien seconden zijn het zwaarst. Wat meespeelt, is dat je tijdens de wedstrijd niet altijd een ideale lijn kunt voeren. Dan moet je het zeil er echt doorheen trekken.”

Wat kwam zoal ter tafel toen jullie vanmiddag aan de bak zaten?

“Onder het genot van een bak koffie bespreken we de wedstrijd van de dag ervoor. Wat is naderhand nog bij je binnen gekomen? Gister ging het prima, het was een goede wedstrijd. Daarna gaan we over naar de dag van vandaag: hoe ziet die eruit. Besloten werd om toch te varen. Voor vandaag werd veel wind voorspeld en dan is er veel golfslag op het IJsselmeer. Dat zijn we niet gewend.  Vergeleken met de rest van de skûtsjes zijn we de kleinste, dus gevoeliger voor deining. Eerst was er niet veel wind, later meer en ook buien.  Daar passen we de trim op aan: moet er iets veranderen? De stroppen aanhalen? De overloop naar voren of achteren halen? 

Tussen de middag hadden we pasta met een heerlijke salade. Ik houd van salade; pasta is iets te zwaar voor de wedstrijd, maar daar zitten nog twee uurtjes tussen. Na het eten ga ik even relaxen in mijn bootje. Bekomen van het eten en even een momentje voor mezelf.”

Zijn jullie vandaag goed aan de bak gekomen?

“Bij de start lagen we goed, maar zaten we tussen twee skûtsjes in die een vals start hadden. Die namen ons de wind uit zeilen waardoor start min of meer verprutst werd. Toch kwamen we nog als zesde om de bovenste ton. We moesten uitwijken voor een skûtsje die iets ondernam dat niet mocht. Daardoor hebben we plekjes verloren. Op een gegeven moment lagen we op zelfs op een 13de plek. Ook dan blijft iedereen wel gefocust en zijn dingen doen. Daardoor zijn we uiteindelijk toch als negende geëindigd. 

Voor het klassement niet goed: we komen niet dichterbij. Gister stonden we zevende, nu knallen we weer omhoog. Jammer, want we gingen voor een eerste plek. Top drie zeilen is de opdracht die we nu hebben.

Kijken hoe we elke wedstrijd er het meeste uit kunnen halen. Een dagwinst behalen.” 

Uitslag Stavoren

1. Grou; 2. Langweer; 3. Lemmer; 4. Heerenveen; 5. Leeuwarden; 6. Akkrum; 7. Woudsend; 8. d’Halve Maen; 9. Sneek; 10. Drachten; 11. Earnewâld; 12. Huizum; 13. Joure. 14. Súdwesthoek. 

Niets gevonden.

Meer nieuws