Nieuwsbrief 3 – SKS 2023

AAN DE BAK

Dag 3 Earnewâld

Tijdens het SKS-kampioenschap 2023 gaan schipper en bemanning van de Sneker Pan weer strak aan de bak! Volg hun belevenissen via deze dagelijkse update.

De uitdrukking ‘aan de bak komen’ betekent 1: aan de beurt komen en 2: de gelegenheid krijgen om te laten zien wat je kunt. Daarnaast is ‘de bak’  een oude zeemansbenaming voor de houten kom waarin de warme kost van 6 tot 8 schepelingen werd opgediend.

Wie is er vandaag aan de bak?

“Ik ben Einte Minnesma, 23 jaar oud en ik zit aan de hals bij de mast. De hals is de voorkant het grootzeil en ik zorg voor de bolling van het zeil. Bij harde wind trek ik ‘m strakker, zodat ie vlakker wordt; bij zachte wind losser, zodat er meer bolling in het zeil komt. Kort gezegd, wat ik doe is wind lozen en Pk’s genereren.”

Wat kwam zoal ter tafel toen jullie vanmiddag aan de bak zaten?

“Reuze gezellig hoor om met zo’n grote groep aan tafel te zitten. Ik houd sowieso van gezelligheid en leven in de brouwerij. Zo met zijn allen, met de kinderen erbij en ouders die zich bezig houden met de kinderen. Ja, dat heeft heeft wel iets. We maken wat grapjes en praten relaxt, veel over het zeilen. Als we vragen hebben -bijvoorbeeld over de wind, de meer en de ondergrond- dan stellen we die. 

Het eten aan boord is hartstikke best. Vandaag aten we chili con carne. Het was dus maar beter dat de wedstrijd niet door ging, ha, ha.”

Weer geen wedstrijd vandaag, dus weer geen gelegenheid om aan de bak te komen?

“Eerlijk gezegd vind ik het niet erg, dat het niet door ging vandaag. Er stond een beste bak wind en dan is het niet verantwoord om door te gaan. Earnewâld is een beetje het Monaco van het skûtsjesilen. Als je niet vooraan start, wordt het moeilijk. Hadden we gister gevaren, dan waren we van plek 5 gestart en was starten geen probleem geweest. Vandaag zouden we starten van plek 10; dan was het lastiger geworden.

Was er als alternatief programma ‘Skoukebomen’ bij Hotel Princenhof? Dat heb ik niet meegekregen, wel had ik via Facebook gelezen dat er een slechtweer programma was. Leuk hoor.

Morgen op Terherne starten we om 16.00 uur, later dan anders vanwege de Sneekweek. Dat betekent dat ik een beetje kan uitslapen. 

De wind die verwacht word is wel onze wind; bovendien zitten we dan weer op open water.

Dan kunnen we laten zien wat we in huis hebben.”

Niets gevonden.

Meer nieuws