Nieuwsbrief 2 – SKS 2023

AAN DE BAK

Dag 2 de Veenhoop

Tijdens het SKS-kampioenschap 2023 gaan schipper en bemanning van de Sneker Pan weer strak aan de bak! Volg hun belevenissen via deze dagelijkse update.

De uitdrukking ‘aan de bak komen’ betekent 1: aan de beurt komen en 2: de gelegenheid krijgen om te laten zien wat je kunt. Daarnaast is ‘de bak’  een oude zeemansbenaming voor de houten kom waarin de warme kost van 6 tot 8 schepelingen werd opgediend.

Wie is er vandaag aan de bak?

“Ik  ben Hotze Venema.  Voorafgaand aan de start bepaal ik de afstand naar de startlijn. Daar stemmen Jappie en Douwe hun sturen en handelen op af. Verder kijk ik vanaf het voordek of we moeten afvallen of opsturen om achter een schip langs te kunnen varen. Daarnaast ben ik de derde man op het voordek en assisteer ik de fokkenist met het aantrekken van de fok en het plaatsen van de fokkeloet in het zeil.”

Wat kwam zoal ter tafel toen jullie vanmiddag aan de bak zaten?

“Vrij weinig, we zijn al rond 09.00 uur aan boord om zaken door te spreken en samen koffie te drinken. We wisten al dat rond 13.00 de beslissing wel of niet varen zou worden gemaakt. Dan is het gissen, wat de commissie bepaalt. Dat betekent wachten en nog meer koffie drinken en wat met de anderen praten. Nu kan ik als het om het skûtsjesilen gaat goed wachten hoor. Praten is evenmin een punt. We zijn hier toch allemaal. Dan praten we bijvoorbeeld over voetbal of andere sporten. Ik houd oog voor wat er verder in de wereld gebeurt, ga niet volledig op in de skûtsje bubbel.

Wat er in de etensbak van vandaag zat? We konden kiezen tussen stampot andijvie met een gehaktbal of zuurkool met worst. Ik ben voor de stampot andijvie gegaan. Lekker hoor en ook goed passend bij het weer van vandaag.”

Geen wedstrijd vandaag, dus geen gelegenheid om aan de bak te komen

 “Nee, dat is jammer. Maar je moet ook  om het materiaal denken, om jezelf en aan de mensen die komen kijken.  We hebben hier te maken met ondiepten, die je naar beneden kunnen zuigen. Dan is er kans dat je omgaat. Daarnaast heb je met een wind als vandaag hoge golven, die vervelende gevolgen kunnen hebben voor de mensen die met hun bootjes langs het wedstrijdwater liggen.

Pieter Meeter vertelde zojuist aan Omrop Fryslân dat ze vandaag waarschijnlijk eerder aan het bier zouden gaan. Hier is de tap ook al open, ik denk dat iedereen het zo doet. 

Het is niet anders. De vloot vaart later vandaag door naar Earnewâld, dat is zo’n half uur varen.  Straks rijd ik zelf naar huis en ga ik nog even met onze kleine spelen. Later nog een hap eten en dan is het zo weer morgen.

Ik ben benieuwd of de wedstrijd morgen wel door gaat. Ook dan is er sprake van harde wind en uit de zelfde windhoek als vandaag.”

 

Morgen is er weer een dag.

Niets gevonden.

Meer nieuws