Nieuwsbrief 1 – SKS 2023

AAN DE BAK

Tijdens het SKS-kampioenschap 2023 gaan schipper en bemanning van de Sneker Pan weer strak aan de bak! Volg hun belevenissen via deze dagelijkse update.

De uitdrukking ‘aan de bak komen’ betekent (1): aan de beurt komen en (2): de gelegenheid krijgen om te laten zien wat je kunt. Daarnaast is ‘de bak’ een oude zeemansbenaming voor (3) de houten kom, waarin de warme kost van 6 tot 8 schepelingen werd opgediend.

Wie is er vandaag aan de bak?

“Ik ben Sven Lunter, aan boord zit ik aan het stuurboordzwaard. Ik moet zorgen dat het zwaard op de rechter zijkant van het schip op tijd omhoog en naar beneden gaat. Dat is nodig voor de balans van het schip en om het schip goed door het water te krijgen. Met het weer van vandaag was dat heel belangrijk. In het begin van de wedstrijd ging dat nog oké, later in de wedstrijd werd het een kwestie van overleven. Ik zag het noodweer al aan komen. Het weer maakte vandaag dat je in één keer ineens een andere koers moest uitzetten. En met de harde wind moest ik ook als het zeil niet aan mijn kant stond, het zwaard een beetje laten zakken. Opperste concentratie dus.”

 

Wat kwam zoal ter tafel toen jullie vanmiddag aan de bak zaten?

“Vandaag hebben we een broodje aan boord gegeten op weg naar de sleep toe. De bespreking over de wedstrijd hadden we eerder al aan boord gedaan. Om 09.00 uur vanochtend deden Jappie en Douwe een woordje: dit is de planning, zo laat gaan we weg; dan en dan gaan we het schip klaar maken. Voor mij is dit allemaal nieuw, dus ik zeg niet veel; ik luister vooral. Tijdens het broodje eten was het rustig aan boord. Ikzelf ben dan in concentratie. Ik probeer rustig te blijven, alles te doen om het goed te laten gaan.”

Zijn jullie vandaag aan de bak gekomen? 

“In het begin waren er twee valse starten, de derde start ging wel goed. Misschien had die iets beter gekund, maar ik heb daar niet op gelet. Ik blijf tijdens de wedstrijd volledig gericht op mijn taak. In het begin van mijn ‘skûtsjeloopbaan’ heb ik veel om mij heen gekeken, maar dan raak je de concentratie kwijt. Nu blijf ik scherp. Van de wedstrijd heb ik dus niet veel meegekregen. Dat Heerenveen is omgegaan, heb ik niet gezien. Wel hoorde ik: er is eentje om. Ik zag rode shirtjes en wist daardoor: het is Heerenveen. Ook het onweer heb ik niet meegekregen. Wel merkte ik dat het harder ging waaien en dat we in de vlagen schuiner kwamen te liggen. Het regende enorm; best heftig maar op een gegeven moment denk je: ik ben nu toch al nat.

Het schip loopt hartstikke mooi en we hebben goede kansen. Door het weer van vandaag is dat niet gelukt.  Vandaag is geweest, nu op naar maandag!”

Uitslag Grou

1. Grou; 2. Earnewâld; 3. Leeuwarden; 4. D’Halve Maen; 5. Huizum; 6. Lemmer; 7. Akkrum; 8. Drachten; 9. Woudsend; 10. Langweer; 11. Súdwesthoek; 12. Sneek; 13. Joure; 14. Heerenveen.

Niets gevonden.

Meer nieuws