Waterpoortrace 2022

Afgelopen zaterdag 18 juni, een prachtige dag, blauwe lucht en een voorspelde windkracht 3 uit het Noorden. Alle 14 skûtsjes lagen gemeerd aan het Starteiland klaar voor de strijd bij de 14e editie van de Waterpoortrace! Op het startschip de Zevenwolden hing de Sneker vlag in top, het teken voor baan E uit het handboek van de SKS, oftewel een op en del baan. Een bovenboei met een wegbrengboei en onderin een poort waar de schippers kunnen kiezen welke ton ze ronden.
 
Om 11.00 uur klonk op startschip de Zevenwolden het startsein voor de eerste wedstrijd. Er staat een gemiddeld windje, kracht 2 uit het noord noord westen. 13 skûtsjes gaan over de lijn, het skûtsje van Huzum moet na een aanvaring met Heerenveen helaas afbreken met problemen aan de opsteker. Schipper Sietse Brouwer raakt bij de aanvaring te water maar wordt door de aanwezige Rode Kruisboot al snel weer aan boord van zijn skûtsje gebracht. Heerenveen weet als eerste de bovenboei te ronden. Bij de poort kiezen de schippers wisselend beide boeien waardoor een mooie strijd verspreid over het Sneekermeer ontstaat.
 
Na drie routes komt Akkrum na een klein uur zeilen als eerste door de finish. Zij werden gevolgd door Joure en Heerenveen. Nadat alle 13 skûtsjes waren gefinisd was er tijd voor de lunch. Tijdens de lunch deed ook de zon flink haar best waardoor ook de wind verder afnam naar windkracht 1.
 
Om 14.00 uur staat het startsein voor de tweede wedstrijd gepland. Er staat een krappe windkracht 2 en waar deze in de ochtend redelijk stabiel was draait ze nu tussen noord west en noord noord oost. Rondom de startlijn liggen ondertussen vele bootjes voor anker om de wedstrijd te volgen en van één van de bootjes klinkt luid het nummer Skûtsjesilen.
 
De bemanning van Huzum heeft de opsteker weten de repareren en melden zich ook voor de start van de tweede wedstrijd. Om 14.00 uur klinkt het startsein voor de tweede wedstrijd welke gelijk gevolgd wordt door twee toeters en de rode bal. Een ongeldige start, iedereen weer retour. Uiteindelijk klinkt om 14.08 uur het startsein en barst de strijd opnieuw los. Nu met alle 14! Earnewâld is als eerste om de bovenboei en zal niet meer worden ingehaald.
 
Nog in het eerste kruisrak trekt de wind weer aan en zo wordt er gezeild bij een gemiddelde kracht 3. Ook nu een op en del baan waar de strijd weer over het hele Sneekermeer te zien is. Elke route zien we de skûtsjes zich mooi verdelen over de beide ondertonnen bij de poort.
 
Nadat er vijf routes zijn gezeild zal Earnewâld als eerste over de finish komen. Waar Earnewâld niet meer ingehaald werd was er daarachter een mooie strijd te zien en werd er verschillende keren van plaats gewisseld. Earnewâld werd bij de finish gevolgd door Heerenveen en Lemmer. Tussen de nummer 1 en 14 is na vijf routes uiteindelijk maar een verschil van 6 minuten bij binnenkomst. Dat belooft wat voor het kampioenschap!
 
Aan het einde van de dag krijgt Sietse Brouwer van Heerenveen de wisseltrofee met daarop de pet van Ome Dicky uitgereikt.

 

Einduitslag Waterpoortrace 2022

 1. Heerenveen (3 + 2 | 5)
 2. Akkrum (0,9 + 5 | 5,9)
 3. Lemmer (6 + 3 | 9)
 4. Joure (2 + 7 | 9)
 5. Earnewâld (9 + 0,9 | 9.9)
 6. d’Halve Maen (4 + 6 | 10)
 7. Woudsend (8 + 4 | 12)
 8. Grou (5 + 11 | 16)
 9. Langweer (7 + 10 | 17)
 10. Sneek (10 + 8 | 18)
 11. Leeuwarden (11 + 9 | 20)
 12. Drachten (13 + 12 | 25)
 13. Stavoren (12 + 13 | 25)
 14. Huizum (14 + 14 | 28)
Niets gevonden.

Meer nieuws