Manne van de Panne. Deel 3

DE MANNE VAN DE PANNE deel 3.

In de komende maanden tracteren we fans, donateurs en sponsoren van de Sneker Pan op verhalen over ‘de Manne van de Panne’. Deze keer: Hilbert-Jan Kroon en John Wierda

Met wie hebben we het genoegen?

Hilbert Jan (46 jaar): “Ik ben geboren en getogen in Sneek en heb met Miriam een samengesteld gezin met 5 kinderen. Twee ervan studeren in Groningen, twee zitten op de middelbare school en eentje op de basisschool. In het dagelijkse leven ben ik projectuitvoerder bij een lasbedrijf. We doen veel projecten bij kaas- en melk fabrieken: daar is alles van roestvrij staal. Ik ben veel onderweg en maak lange dagen.  Als ik in de kost ben staat daar tegenover dat ik vrijdags vrij ben en in het weekend tijd voor de zeilerij heb. Ik zit al aan boord sinds 2016. Destijds ben ik opgestapt bij Douwe; nu ben ik als enige over van die lichting. Ik heb op allerlei posities aan dek gezeten. Na al die jaren ervaring ben ik nu fokkenist.”

John (52 jaar). “Ik ben geboren en opgegroeid in Sneek. Hier heb ik tot mijn 19de gewoond, daarna kwam ik via studie en werk terecht in Groningen en Amsterdam. Na een housewarmingparty van mijn zus kwamen we toevallig in de wijk het Eiland een vrijstaand huis tegen. Toen zijn we blijven plakken, maar het had dus heel anders kunnen lopen. Mijn vrouw is stewardess bij de KLM en dus veel onderweg. Samen hebben we twee jongens, eentje van 12 en eentje van 13 jaar. Ik stuur een team ICT’ers aan bij het NCG (Nationaal Coördinator Groningen), dat verantwoordelijk is voor de afhandeling van de aardbevingsschade. Ik heb 12 jaar gezeild op skutsjes in de IFKS. Via voorzitter Pier Damstra kwam ik in 2020 aan tafel bij Jappie. We hadden onze vakantie naar Laos al geboekt en Jappie toonde zich een keiharde onderhandelaar. Jammer, maar helaas: het ging niet door. Toen we dat jaar daarop (2021) terugkwamen van een vakantie in Oeganda stond een bericht van Jappie op de app en ben ik aan boord gekomen. Daar zit ik aan de grootschoot.”

 

Wat zijn zowel prive als sportief jullie goede voornemens voor 2022?

Hilbert Jan: “Privé heb ik die nooit echt. Ik neem me wel eens voor om gezonder te leven en nog meer te sporten. Als het gaat om skûtsjesilen 2022, dan is het zaak om weer fit worden. De sportschool in en conditie opbouwen, zodat ik in maart weer fit ben. Kracht en conditie zijn beide nodig aan boord. Een wedstrijd duurt twee uur; als het een windkracht 5 waait , kun je niet zeggen: nu even niet.  In de strijd met water en wind kom je jezelf wel eens tegen. Je armen verzuren; maar al zit je er door heen, toch moet jij dat touw aantrekken. Dan wordt het een mentaal iets. Waarom krijg ik dat touw niet binnen? Ben ik niet sterk genoeg, trekken de anderen niet hard genoeg mee? Als alles lekker loopt en je bent als eerste om de hoge ton, dan ben je heel geconcentreerd en gaat alles vanzelf.  Zeil je achteraan, ook dan moet je dat vasthouden, maar dat valt niet altijd mee”

John: “Privé voornemens maken? Zo zit ik niet in elkaar. Sportief wel. Toen ik in de IFKS zeilde zaten we altijd in de top 3; elk jaar stonden we op het podium. In gesprekken met Jappie heb ik dit onderwerp aangesneden. Ik ga voor een plek in de top 6. Vorig jaar hebben we gemerkt, dat het schip snel gaat accelereren als je alles goed hebt staan. Dat gaat niet zo maar, dat kost trainingstijd. Je ziet het pas goed tijdens wedstrijden met andere skûtsjes Vorig jaar hebben we een paar leuke wedstrijden gedaan, tijdens de Roekoepolle race lukte het ons om het in die acceleratie modus te krijgen en kwamen we goed naar voren.” 

Ben je van de ijskoorts, waterkoorts of van beide?

Hilbert-Jan: “Ik mag graag schaatsen en heb ook de Elfmerentocht gedaan. In 1997 de tocht drie dagen voor de laatste elfstedentocht. Ook schaatsen is strijden met jezelf en de elementen. Het was een hel van een tocht. Mijn maat haakte af na 40 kilometer, toen moest ik 80 kilometer alleen schaatsen. Mijn ouders hebben toen nog zeemleren gebracht om voor wat warmte te zorgen. Vorig jaar heb ik een klein deel van de elfstedenroute geschaatst. De waterkoorts is later gekomen. Van huis uit ben ik geen zeiler. Via vrienden ben ik in het wereldje gerold. Ik heb altijd geturnd, dus had wel wat kracht. Daardoor maakte ik bij iedereen een goede eerste indruk. Ik ben geïnteresseerd geraakt in het hele gebeuren door schipper Piet Dijkstra (IFKS).  Zijn nostalgische verhalen hebben het Friese vuurtje aangewakkerd. Op zijn nostalgische scheepje was in het begin geen lier aan boord,  Daar moest je alles met de touwen aantrekken.” Later kregen we gelukkig een lier!

John: “Ik heb drie keer aan de Elfmerentocht meegedaan, in ‘85, ‘86 en ‘87 en een keer de Elfstedentocht op de Weissensee geschaatst. Het was toen min 24 en ik schaatste toen een tijdje op met een bekende.. Bij hem moesten er naderhand twee of drie tenen af. Ik had niets, ik had bewust twee veters losgelaten zodat mijn tenen konden bewegen. Ik ben evenmin opgegroeid met het water. In mijn studententijd heb ik wel eens een valkje gehuurd. Een keer per jaar ga ik met een stel vrienden in het najaar zeilen in Griekenland. En dit jaar heb ik nog een zeilboot van Estland naar Lelystad gevaren. Tegenwoordig vind je me altijd op het water; ik heb zelf een sloep waar wel vijftig man op passen.”

Wat is jouw sportmoment of wie is jouw sportheld 2021?

Hilbert Jan: “Max Verstappen en de Formule 1 volg ik op de voet. Dat doe ik al sinds Max’ vader racede. Ik kom er ‘s nachts mijn bed voor uit. In de F1 draait alles om de techniek. Alleen de beste coureurs kunnen die auto’s besturen. Geen auto is hetzelfde, een coureur moet daar zo mee omgaan dat ie het beste eruit haalt. Daar liggen wel parallellen met het skûtsjesilen. Als je het zwaard ½ centimeter anders insteekt, kan dat het verschil betekenen.”

John: “Hetzelfde: Max Verstappen. Hij is een uniek persoon die een jongensdroom heeft waargemaakt. Ook de context waarin hij tot zijn prestatie is gekomen en wat zijn vader daarvoor gedaan heeft maakt het heel speciaal. De eerste keer dat Nederland een F1 coureur heeft die kampioen is geworden.”

Nog een uitsmijter, famous last words?

Hilbert-Jan: “Ik hoop dat we dit seizoen weer grote stappen kunnen maken en resultaten gaan zien.”

John: “Een plek in de top drie. Zo simpel is het.”

Niets gevonden.

Meer nieuws