SKS 2024 – ALLE ZEILEN BIJ nr. 8

ALLE ZEILEN BIJ nr. 8

Tijdens het SKS-kampioenschap 2024 zetten schipper en bemanning van de Sneker Pan weer alle zeilen bij! Volg hun belevenissen via deze dagelijkse update.

De uitdrukking ‘alle zeilen bij zetten’ stamt uit de tijd dat we voeren met enorme dwarsgetuigde schepen, die soms wel meer dan 30 zeilen hadden en die allemaal met de hand gehesen werden.  Anno nu betekent het, dat schipper en bemanning alle middelen en alle krachten aanwenden om hun doel te bereiken. Het gaat dan om kritische succesfactoren als de start, het materiaal, de bemanning, de strategie, de boothandling, de weersomstandigheden, het wedstrijdwater, de concurrentie, de finish.

Vandaag aan het woord: de neven Jacko Visser (opstapper) en Wieger Westerdijk (fokkenist) over de inhaalwedstrijd van Elahuizen op Woudsend

“Vandaag was een zware dag, vanwege de warmte en de weinige wind die niet echt constant was.“

Uitgescheten wind

“Een heel andere dag dan gister. Toen was ik echt moe, maar hebben we mooi gezeild. De wind was toen hard genoeg en de handen deden me zeer. Vandaag zijn we niet lekker uit de start gekomen. We lagen tussen Grou en Akkrum in en hadden daardoor last van uitgescheten wind. Dan kom je niet vooruit.”

Toch naar voren gezeild

“We kwamen iets van 12de rond de bovenste ton. Daarna zijn we toch mooi naar voren gezeild, best knap. Dat de onderste ton tijdens de wedstrijd is verlegd, is iets dat ik niet heb meegekregen. Je hebt een taak en die moet je uitvoeren.”

We zitten er aardig bij

“Aan boord doet iedereen dat waarvoor ie getraind heeft. De sfeer is goed. We zitten er aardig bij, dus dat motiveert.   Nu op naar Lemmer. De mensen in Lemmer vinden de intocht leuk. Maar het is daar wel druk, daarom gaan we nu zo snel mogelijk weg.”

Vol gas!

“Dus nu vol gas. Op Lemmer hopen we nog wat moois te laten zien.”

Uitslag (bron: Omrop Fryslân)

1. Lemmer; 2. Leeuwarden; 3. Grou; 4. d’ Halve Maen; 5. Woudsend; 6. Joure; 7. Huizum; 8. Sneek; 9. Heerenveen; 10. Langweer; 11. Drachten; 12. Akkrum; 13. Eernewoude; 14. Súdwesthoek. 

Niets gevonden.

Meer nieuws