Douwe stopt, opvolging Jappie

door Nieuws

Douwe Visser houdt het voor gezien
Jappie Visser nieuwe schipper Sneker Pan

Sneek – Na ruim 40 jaar als bemanningslid waaronder 30 jaar als schipper waarin hij maar liefst 9 keer het kampioenschap op zijn naam schreef, houdt Douwe Visser het voor gezien en stopt hij als schipper van de Sneker Pan. Zoon Jappie volgt hem op.

“Het is mooi geweest”, zegt Douwe Visser. “Ik heb er ontzettend veel plezier aan beleefd en heb er vooral ook veel van geleerd. Maar het trekt ook een wissel op je werk en je privéleven. Dat was nooit erg, maar op een gegeven moment moet je een streep trekken. Dingen gaan doen die je altijd al hebt gewild, maar waar nooit tijd voor was. Hetty en ik willen graag de wijde wereld in. Het kan zomaar zijn dat we een mooi zeilbootje kopen en naar Schotland zeilen. Daar hebben we al heel lang zin in. Maar een keer aan de Sneekweek meedoen, lijkt me ook geweldig. Ik ga het skûtsjesilen missen. Dat is zeker, daar voor heeft het te lang deel uit gemaakt van ons leven. Maar het wordt ook tijd voor verjonging. Ik was ooit de jongste schipper, nu ben ik de oudste en word al nestor genoemd. Ik maak graag plaats en vind het geweldig dat de commissie Sneek voor Jappie heeft gekozen.”

Douwe Visser kwam in 1973 als invaller op de Pan. Door familie was zijn favoriet Stavoren, met Woudsend als nummer twee. Maar in 1988 zat de getalenteerde Douwe nog steeds aan boord en werd hij benoemd tot schipper. Zeven jaar later pakte hij zijn eerste kampioenschap en herhaalde dit acht keer. Daarmee is hij de op één na meest succesvolle schipper van het moderne skûtsjesilen.

Zoon Jappie volgt Douwe met ingang van het nieuwe seizoen op. Visser junior is in zijn nopjes met zijn nieuwe rol als roerganger van de Sneker Pan. “Het is geweldig dat het bestuur het vertrouwen in je uitspreekt. De verjonging in de vloot is al een tijdje bezig, maar dat ik de opvolger van mijn vader zou worden is geen vanzelfsprekendheid. Er zijn meer mensen die in aanmerking komen. Incidenteel heb ik wel eens gestuurd, maar als schipper ben je ook verantwoordelijk voor het skûtsje en de bemanning. Daar komt heel wat bij kijken. Maar ik heb er ontzettend veel zin in. En heit is niet weg. Die kan ik nog wel eens om raad vragen”, knipoogt de kersverse schipper.

Voorzitter Pier Damstra van Stichting De Sneker Pan, eigenaar het skûtsje: “We denken dat Jappie de juiste man op de juiste plaats is. Hij maakt sinds jaar en dag deel uit van de bemanning, is een zekere factor binnen het geheel, heeft een goede visie en is leergierig. Hij heeft zich de laatste jaren op allerlei gebied goed ontwikkeld, waardoor we unaniem alle vertrouwen in hem hebben.”

RSS SKS Nieuws

 • Diamanten huwelijk Eildert en Sinie Meeter 17/06/2021
  Woensdag 16 juni jl. was het feest bij oud VSB-voorzitter en voormalig schipper en bemanningslid van ‘it Doarp Huzum’ Eildert Lzn. Meeter en zijn vrouw Sinie Meeter-Schildstra. Zij vierden hun 60-jarig (diamanten) huwelijk. Naast vele telefoontjes, appjes, kaarten, bloemen, Koninklijke brief en gemeentelijk aandenken, ontvingen zijn van de Commissie Van Schippers en Bemanningsleden natuurlijk ook een […]
 • Nieuwe hoofdsponsor voor Sintrale Kommisje Skûtsjesilen 11/06/2021
  De cultuur, sport en liefde voor Fryslân is wat ons bindt
 • Uitnodiging Jeugdzeilen 2021 31/05/2021
  Alweer voor de tiende maal in successie wordt het Jeugdzeilen, georganiseerd door de Commissie van Schippers en Bemanningen, Stichting Foar de Neiteam, SKS, IFKS en de vereniging Grouwster Watersport. Een JUBILEUMEDITIE!!!
 • SKS gaat voor regulier kampioenschap 28/05/2021
  Het SKS-bestuur heeft vrijdagavond 28 mei de knoop doorgehakt en besloten om in 2021 het reguliere SKS-kampioenschap te organiseren. Dit zal zijn van 24 juli tot en met 6 augustus.
 • Sintrale Kommisje Skûtsjesilen klaar voor kampioenschap 2021 19/05/2021
  De SKS onderzoekt momenteel of het in 2021 mogelijk is om veilig het SKS-kampioenschap te kunnen houden. We zijn er tot nog toe steeds van uitgegaan dat er een regulier kampioenschap wordt gezeild. Maar wat als dat niet kan? Samen met overheidsinstanties (gemeenten, politie, Provinciale Waterstaat, Veiligheidsregio) wordt hard gewerkt aan een plan voor een […]
 • Heinze Bakker overleden 16/04/2021
  Heinze Bakker is op 79-jarige leeftijd overleden. De journalist was destijds voor zijn werk betrokken bij het skûtsjesilen. Hij werkte tussen 1969 en 2005 voor verschillende omroepen. Voor de RONO, de voorloper van Omrop Fryslân, was hij de eerste verslaggever die voor de radio live het skûtsjesilen ging verslaan. Later werd hij in 1977 opgevolgd […]
 • Algemene Ledenvergadering 6 maart 2021 07/03/2021
  De Algemene Ledenvergadering van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen is zaterdag 6 maart voor het eerst in de bestaansgeschiedenis van de vereniging digitaal gehouden. In De Driuwpôlle in Woudsend was het bestuur bijeengekomen in de tot studio omgeturnde vergaderzaal om via een Zoomsessie de vergadering met de leden bij te wonen.
 • Jaap Kuiper overleden 09/02/2021
  Ons bereikte het droevige bericht dat op 2 februari jl. op 76-jarige leeftijd Jaap Kuiper, lid van verdienste van de SKS, is overleden.
 • Jilling Kingma overleden 09/02/2021
  Op 30 januari jl. is op 92-jarige leeftijd SKS-lid van verdienste Jilling Kingma overleden.
 • Voorlopige Zeilagenda 2021 06/02/2021
  Onderstaand de voorlopige Zeilagenda 2021.

De Sneker Pan is powered by
 
 

Contact

(ook voor het doorgeven van een adreswijziging)

Alle velden met een * zijn verplicht.

Secretariaat

 • Dekamalaan 4
 • 8604 ZE Sneek

Contact