SKS 2024 – ALLE ZEILEN BIJ nr. 9

ALLE ZEILEN BIJ nr. 9

Tijdens het SKS-kampioenschap 2024 zetten schipper en bemanning van de Sneker Pan weer alle zeilen bij! Volg hun belevenissen via deze dagelijkse update.

De uitdrukking ‘alle zeilen bij zetten’ stamt uit de tijd dat we voeren met enorme dwarsgetuigde schepen, die soms wel meer dan 30 zeilen hadden en die allemaal met de hand gehesen werden.  Anno nu betekent het, dat schipper en bemanning alle middelen en alle krachten aanwenden om hun doel te bereiken. Het gaat dan om kritische succesfactoren als de start, het materiaal, de bemanning, de strategie, de boothandling, de weersomstandigheden, het wedstrijdwater, de concurrentie, de finish

Vandaag aan het woord: Sven Lunter (bij de hals van het skûtsje) over wedstrijd 1 op Lemmer

“Ik ben moe, want het was een lange dag vandaag.”

Donder en bliksemflitsen

“Om 09.00 uur meldden we ons bij het volgschip. De start was gepland rond 14.00 uur. We waren aan het inzeilen toen we vanuit de verte het onweer op ons af zagen komen. Ik dacht toen: het zal me niet verbazen als ze de wedstrijd eruit schieten. Ondanks het donder en de bliksemflitsen die ik vanuit de ooghoeken voorbij zag komen, blijf ik dan gefocust. Dan is het zaak om de aandacht binnenboord te houden.”

Veiligheid voor alles

“Vrij snel na de start werd de wedstrijd afgebroken. Via de marifoon kregen we het bericht dat we vanwege het onweer het meer af moesten. Shit, dacht ik. We lagen er best wel  perfect bij. Maar goed: veiligheid gaat voor alles. Dus gingen we terug naar het volgschip.”

Oordopjes in

“Toen de regen losbarstte, zaten wij al hoog en droog met een kopje koffie. We horen wel wanneer we weer gaan starten. Tijdens het wachten is het belangrijk om rustig en geconcentreerd te blijven. Dan doe ik even mijn oordopjes in en zonder ik mij met een muziekje of filmpje af van de rest.”

Snel schakelen

“Al die tijd dacht ik: zou het wel doorgaan. Ze hebben volgens het reglement tot 16.00 uur om opnieuw te starten. Toen eindelijk het bericht kwam, dat we opnieuw konden starten was het een kwestie van snel schakelen en snel de kleren aan.”

Koppie erbij houden

“We hadden een prima start. We konden vrij zeilen en hadden weinig last van de schepen om ons heen. We draaiden als tweede om de bovenste boei. Dan is het een kwestie van het koppie erbij houden: je bent er nog niet. De wind speelde ons parten. Soms nam ie toe, soms draaide ie weer. Vandaag hadden de grotere doorgeknikte schepen het voordeel. ”

Morgen meer wind

“Uiteindelijk zijn we als zevende geëindigd. Het schip kwam niet op gang vandaag. Het is niet anders. Nu is het zaak uit te zoeken waardoor dat kwam en hoe we dat kunnen oplossen. Voor morgen is er meer wind voorspeld. Windkracht 3 met vlagen 4. Daar kunnen we goed mee omgaan.”

Kop er weer voor 

“Morgen de kop er weer voor dus. En knallen!”

Uitslag (bron: Omrop Fryslân)

1. Grou; 2. Heerenveen; 3. Joure; 4. Lemmer; 5; d’ Halve Maan 6.Leeuwarden; 7.Sneek ; 8. Akkrum; 9. Langweer; 10 Eernewoude; 11. Sudwesthoek; 12. Woudsend; 13. Huizum; 14. Drachten. 

Niets gevonden.

Meer nieuws