SKS 2024 – ALLE ZEILEN BIJ nr. 7

ALLE ZEILEN BIJ nr. 7

Tijdens het SKS-kampioenschap 2024 zetten schipper en bemanning van de Sneker Pan weer alle zeilen bij! Volg hun belevenissen via deze dagelijkse update.

De uitdrukking ‘alle zeilen bij zetten’ stamt uit de tijd dat we voeren met enorme dwarsgetuigde schepen, die soms wel meer dan 30 zeilen hadden en die allemaal met de hand gehesen werden. 

Anno nu betekent het, dat schipper en bemanning alle middelen en alle krachten aanwenden om hun doel te bereiken. Het gaat dan om kritische succesfactoren als de start, het materiaal, de bemanning, de strategie, de boothandling, de weersomstandigheden, het wedstrijdwater, de concurrentie, de finish

 

Vandaag aan het woord: Sjoerd Hofland (adviseur) en Willanne Beuker (peiler) over de wedstrijd op Woudsend.

“Het meeste van de wedstrijd was goed. Anders word je niet eerste!”

Opsteker

“Tijdens de wedstrijd op Stavoren heeft onze opsteker een flinke deuk gekregen. Wat is het dan fijn, dat je dan terug kunt vallen op anderen. Wiebe van der Berg uit Joure heeft ons super geholpen en de opsteker gerepareerd.  De opsteker was er zielig aan toe, moest echt van ver komen. Wat ze hebben gedaan was als een hergeboorte: zo recht is ie nog nooit geweest.”

Foutloze start

“De start ging eigenlijk foutloos. Daardoor kregen we een gaatje, waardoor we als eerste de bovenste boei konden ronden. In het kruisrak daarna deden we dingen op precies het verkeerde moment fout. Daar kon Grou van profiteren en nam de koppositie weer over. Gelukkig konden we dat vrij snel herstellen. We zagen dat de wind was teruggedraaid, dus kozen we voor een andere slag. Dat pakte goed uit. Bij de bakboordslag konden we weer voordeliger draaien en de ton als eerste halen. Daarna hebben we het niet meer laten gaan en zijn we niet meer in de problemen gekomen.”

We moeten aanpoten

“Gelukkig is mijn schouder die eerder deze week uit de kom geschoten was weer redelijk hersteld. Ik zit aan de lage kant en zag Grou onderdoor komen. Toen dacht ik: we moeten aanpoten. Natuurlijk doe je altijd je best, maar in zo’n situatie altijd net iets fanatieker. Dan is het een kwestie van niet afzwakken, focus houden. Niet kijken wat andere skûtsjes doen. 

Ik had de handen vol aan het peilen. De bodem hier is best wel wisselend. Er zijn stukken waar de grond modderig is; aan de andere kant voelt de grond als cement. Dit was mijn eerste keer op dit wedstrijdwater. Dan maak je wel eens een fout en steekt het zwaard niet diep genoeg. Nu heb ik iets van een kaart van het wedstrijdwater in mijn hoofd. Dat is belangrijk, want vooral bij de ton moet het zwaard goed op diepte zijn.” 

Goede adviseur

“Omrop Fryslân noemde en roemde de adviseur. Je hoort mij niet zeggen, zoals vermeld werd op de avond van de Club van Honderd, dat ik de beste adviseur bent. Maar vandaag heb ik die uitspraak misschien een klein beetje waar kunnen maken.”

Ze volgen het op de voet

“Na afloop van de wedstrijd zijn we nog even langs Douwe en Hetty op de Frya gevaren. Zij volgen het skûtsjesilen op de voet. Het voelt goed om hen langs de kant te hebben; het is incompleet als zij er niet bij zijn. Dat geldt voor iedereen aan boord en vooral voor Jappie en zijn familie.”

Lekker sile

“Morgen zeilen we hier op Woudsend de inhaalwedstrijd van Elahuizen. Moarn wèr lekker sile.”

Uitslag (bron: Omrop Fryslân)

1. Sneek; 2. Akkrum; 3. Joure; 4. Heerenveen; 5. Drachten; 6. Eernewoude; 7. Leeuwarden; 8. Grou; 9. Lemmer; 10. Huizum; 11. Súdwesthoek; 12. d’Halve Maen; 13. Woudsend; 14. Langweer.

Niets gevonden.

Meer nieuws