SKS 2024 – ALLE ZEILEN BIJ nr. 5

ALLE ZEILEN BIJ nr. 5

Tijdens het SKS-kampioenschap 2024 zetten schipper en bemanning van de Sneker Pan weer alle zeilen bij! Volg hun belevenissen via deze dagelijkse update.

De uitdrukking ‘alle zeilen bij zetten’ stamt uit de tijd dat we voeren met enorme dwarsgetuigde schepen, die soms wel meer dan 30 zeilen hadden en die allemaal met de hand gehesen werden. 

Anno nu betekent het, dat schipper en bemanning alle middelen en alle krachten aanwenden om hun doel te bereiken. Het gaat dan om kritische succesfactoren als de start, het materiaal, de bemanning, de strategie, de boothandling, de weersomstandigheden, het wedstrijdwater, de concurrentie, de finish

Vandaag aan het woord: starter/voordekker (en Langweerder) Hotze Venema over de wedstrijd op Langweer

“De start vandaag ging harstikke best. Sjoerd had goed de ruimte gezocht en we gingen met snelheid precies op de lijn. We hadden zelfs nog even twijfel of we vals gestart waren. Gelukkig was dat niet het geval.”

Lichtweerfok

“Vandaag hadden we een constante wind, kracht 3 of 4. Net als gister gebruikten we de lichtweer fok. Die heeft een model, dat perfect past bij de Sneker Pan. Die fok is hartstikke best.”

Kiezen van de slag

“Na de start gaat het om het kiezen van een slag. Daar krijg ik niet zoveel van mee. Ik help Sven met de trim of sta op het voordek uit te kijken of we achterlangs of voorlangs een ander skûtsje moeten.

We rondden als derde de eerste bovenste boei en als tweede de onderste. Dat vind ik het leuke van dit wedstrijdwater: je kunt alle kanten op. Je weet daardoor niet of je als eerste of laatste aan de ton komt.” 

Veerkracht

“Door wat gedoe zakten we tijdens de wedstrijd af naar een negende plek. Maar dat hebben we later weer opgehaald naar een vijfde plek. Dat tekent de veerkracht van ons team. Niet de kop laten hangen. Direct er weer achteraan. Dat deden we hartstikke best en ook hartstikke snel. Meer dan een vijfde plek zat er vandaag echt niet in. De anderen zijn dan al zover weg, dat haal je niet meer in.”

Peilster (weer) in actie

“Onze peilster Willianne kwam gister en vandaag niet in actie. Haar schouder was uit de kom geraak bij het wisselen van de giek. Het plan is, dat ze morgen weer in actie komt. Oud peilster Tineke viel voor haar in.” 

Morgen weer een dag

“Morgen zeilen we op Elahuizen. Daar hebben we ruim water, dus geen last meer van gedoe bij de wal.” 

Uitslag (bron: Omrop Fryslân)

1. Lemmer; 2. Leeuwarden; 3. Huizum; 4. Grou; 5. Sneek; 6. Heerenveen; 7. Eernewoude; 8. Joure; 9. Woudsend; 10. Súdwesthoek; 11. d’ Halve Maen; 12. Langweer; 13. Drachten; 14. Akkrum. 

Niets gevonden.

Meer nieuws